Banánové muffiny

Veganské muffiny s křupavými mandlemi. Dáte si? 

Tyhle banánové muffiny jsou krásně vláčné a karamelizované mandle s trochou soli z nich dělají neobyčejnou svačinu nebo dezert. Aby byl recept nutričně vyvážený, obsahuje trochu rostlinného proteinu. Těsto z uvedeného množství surovin vám vystačí na 7 velkých muffinů.

Nutriční hodnoty

Kcal

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství těsta bez mandlí na ozdobu (na fotce). Pokud z těsta upečete 7 muffinů, v každém bude 213 kcal, 8 g bílkovin,  21 g sacharidů a 12 g tuků.

Připravte si

Na těsto:

Špaldová mouka75 g
Mandlová mouka35 g
Rýžový protein30 g
Kokosový cukr20 g
Prášek do pečiva1 lžíce
2 menší banány200 g
Citronová šťáva2 lžíce
Rýžové mléko150 ml
Olej2 lžíce

 

Na karamelizované mandle

Mandle50 g
Kokosový cukr1 lžíce
Sůlšpetka

 

Jak na to?

1.

Nejdřív si připravte karamelizované mandle. Mandle nasekejte na větší kousky a pomalu opékejte nasucho na pánvi. Když začnou zlátnout, přidejte k nim cukr a špetku soli. Po chvilce se cukr začne rozpouštět. Snažte se v něm obalit všechny kousky mandlí, míchejte ještě přibližně 3 minuty, pak pánev odstavte ze zdroje tepla a nechte mandle trochu vychladnout.

2.

Mezi tím, co mandle chladnou, si připravte těsto. V míse smíchejte špaldovoumandlovou mouku, protein, cukr a prášek do pečiva.

3.

Rozmixujte banány spolu s rýžovým mlékem, citronovou šťávou a olejem. 

4.

Do mísy se sypkými ingrediencemi přilejte směs z mixéru a promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte karamelizované mandle.

5.

Těsto nalijte do forem na muffiny a pokud chcete, můžete muffiny ozdobit mandlemi, jako jsem to udělala já na fotce. Pečte na 170 °C přibližně 30 minut. Po vyndání z trouby nechejte banánové muffiny trochu vychladnout.

Diskuze