


Veganské muffiny s křupavými mandlemi. Dáte si?
Tyhle banánové muffiny jsou krásně vláčné a karamelizované mandle s trochou soli z nich dělají neobyčejnou svačinu nebo dezert. Aby byl recept nutričně vyvážený, obsahuje trochu rostlinného proteinu. Těsto z uvedeného množství surovin vám vystačí na 7 velkých muffinů.



Nutriční hodnoty
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství těsta bez mandlí na ozdobu (na fotce). Pokud z těsta upečete 7 muffinů, v každém bude 213 kcal, 8 g bílkovin, 21 g sacharidů a 12 g tuků.
Připravte si
Na těsto:
Špaldová mouka | 75 g |
Mandlová mouka | 35 g |
Rýžový protein | 30 g |
Kokosový cukr | 20 g |
Prášek do pečiva | 1 lžíce |
2 menší banány | 200 g |
Citronová šťáva | 2 lžíce |
Rýžové mléko | 150 ml |
Olej | 2 lžíce |
Na karamelizované mandle
Mandle | 50 g |
Kokosový cukr | 1 lžíce |
Sůl | špetka |
Jak na to?
1.
Nejdřív si připravte karamelizované mandle. Mandle nasekejte na větší kousky a pomalu opékejte nasucho na pánvi. Když začnou zlátnout, přidejte k nim cukr a špetku soli. Po chvilce se cukr začne rozpouštět. Snažte se v něm obalit všechny kousky mandlí, míchejte ještě přibližně 3 minuty, pak pánev odstavte ze zdroje tepla a nechte mandle trochu vychladnout.
2.
Mezi tím, co mandle chladnou, si připravte těsto. V míse smíchejte špaldovou a mandlovou mouku, protein, cukr a prášek do pečiva.
3.
Rozmixujte banány spolu s rýžovým mlékem, citronovou šťávou a olejem.
4.
Do mísy se sypkými ingrediencemi přilejte směs z mixéru a promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte karamelizované mandle.
5.
Těsto nalijte do forem na muffiny a pokud chcete, můžete muffiny ozdobit mandlemi, jako jsem to udělala já na fotce. Pečte na 170 °C přibližně 30 minut. Po vyndání z trouby nechejte banánové muffiny trochu vychladnout.