Cuketová frittata

Frittata s cuketou, aneb Itálie u vás v troubě. 

Znáte frittatu? Jestli ne, tak to rychle napravte a vyzkoušejte její zdravou variaci s cuketou. Frittata je italská specialita podobná omeletě, která se peče v troubě. Do těsta z vajec se přidávají bylinky, zelenina a v originálních receptech i různé druhy uzenin a sýrů. Frittata vás ale okouzlí i v její jednodušší a zdravější podobě, kterou jsem pro vás připravila. V receptu je uvedená ovesná mouka, kterou si můžete jednoduše připravit rozmixováním ovesných vloček. Nebojte se ale použít jiný druh mouky, který vám vyhovuje.

Nutriční hodnoty

Kcal

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství cuketové frittaty. Pokud ji rozdělíte na 4 porce, v každé bude  259 kcal14 g bílkovin, 25 g sacharidů a 10 g tuků.

Připravte si

Na cuketovou frittatu:

Cuketa (2 malé)470 g
Cibule (3 malé)190 g
Ovesné vločky100 g
Vejce5 ks
Sůl1/2 lžičky
Pepř1/2 lžičky
Muškátový oříšek1/2 lžičky

 

Nápady k servírování:

Čerstvá zelenina

Jak na to?

1.

Cuketu nastrouhejte najemno, osolte, nechce 5 minut odpočinout a vymačkejte z ní vodu.

2.

Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na pánvi. Přidejte nastrouhanou cuketu a chvíli míchejte, aby se z cukety odpařil zbytek přebytečné vody. Směs nechce 10 minut vychladnout.

3.

V průběhu chladnutí cuketové směsi si připravte těsto. Vejce rozklepněte do mísy a vyšlehejte. Ovesné vločky rozmixujte na mouku, přidejte k vejcím a znovu vyšlehejte.

4.

Cuketovou směs z pánve přendejte do mísy k těstu, přidejte pepř a mlétý muškátový oříšek. Opatrně promíchejte a nalejte do zapékací mísy.

5.

Cuketovou frittatu pečte přibližně hodinu v troubě předehřáté na 200 °C. Hotová frittata je na povrchu zlatavá a pevná, uvnitř stále šťavnatá.

Diskuze