Dýňová omáčka

Dýňová omáčka s červenou čočkou, kurkumou a zázvorem. Ideální na podzim. 

Dýňová omáčka je skvělým podzimním jídlem, ve kterém využijete vaši úrodu muškátovových, máslových nebo hokkaidó dýní. Díky červené čočce je krásně krémová a zázvor s kurkumou jí dodávají ten správný podzimní nádech. Můžete do ní spotřebovat zbytek upečené dýně, nebo použít dýni syrovou a uvařit ji společně s červenou čočkou. Omáčka vás zahřeje, ale v kuchyni vás moc nezdrží. Zvládnete ji připravit za pár minut v jednom hrnci. Omáčka je výborná se suba nudlemi, těstovinami i s rýží. Přestože je veganská, bude chutnat i milovníkům klasických českých omáček.

Nutriční hodnoty

Kcal

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství dýňové omáčky. Pokud ji rozdělíte na 4 porce, v každé bude  157 kcal13 g bílkovin, 27 g sacharidů a 0,5 g tuků.

Připravte si

Na dýňovou omáčku:

Očištěná dýně550 g
Voda500 ml
Červená čočka150 g
Zázvor (kolečko)1/2 cm
Kurkuma1 lžička
Sůlšpetka

 

Nápady k servírování:

Těstoviny
Soba nudle
Rýže

Jak na to?

1.

Připravte si 550 g syrové očištěné, nebo stejné množství předem upečené dýně (vhodná je máslová, muškátová, hokkaidó).

2.

Červenou čočku dejte vařit do 0,5 l osolené vody. Pokud připravujete omáčku ze syrové dýně, nakrájejte ji na malé kostky a uvařte doměkka ve stejném hrnci spolu s červenou čočkou. Během varu přidejte kolečko zázvoru a lžičku kurkumy.

3.

Až dýně změkne a červená čočka je uvařená na kaši, celý obsah hrnce rozmixujte. A podzimní dýňová omáčka je hotová.

Diskuze