


Dýňová omáčka s červenou čočkou, kurkumou a zázvorem. Ideální na podzim.
Dýňová omáčka je skvělým podzimním jídlem, ve kterém využijete vaši úrodu muškátovových, máslových nebo hokkaidó dýní. Díky červené čočce je krásně krémová a zázvor s kurkumou jí dodávají ten správný podzimní nádech. Můžete do ní spotřebovat zbytek upečené dýně, nebo použít dýni syrovou a uvařit ji společně s červenou čočkou. Omáčka vás zahřeje, ale v kuchyni vás moc nezdrží. Zvládnete ji připravit za pár minut v jednom hrnci. Omáčka je výborná se suba nudlemi, těstovinami i s rýží. Přestože je veganská, bude chutnat i milovníkům klasických českých omáček.



Nutriční hodnoty
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství dýňové omáčky. Pokud ji rozdělíte na 4 porce, v každé bude 157 kcal, 13 g bílkovin, 27 g sacharidů a 0,5 g tuků.
Připravte si
Na dýňovou omáčku:
Očištěná dýně | 550 g |
Voda | 500 ml |
Červená čočka | 150 g |
Zázvor (kolečko) | 1/2 cm |
Kurkuma | 1 lžička |
Sůl | špetka |
Nápady k servírování:
Těstoviny | |
Soba nudle | |
Rýže |
Jak na to?
1.
Připravte si 550 g syrové očištěné, nebo stejné množství předem upečené dýně (vhodná je máslová, muškátová, hokkaidó).
2.
Červenou čočku dejte vařit do 0,5 l osolené vody. Pokud připravujete omáčku ze syrové dýně, nakrájejte ji na malé kostky a uvařte doměkka ve stejném hrnci spolu s červenou čočkou. Během varu přidejte kolečko zázvoru a lžičku kurkumy.
3.
Až dýně změkne a červená čočka je uvařená na kaši, celý obsah hrnce rozmixujte. A podzimní dýňová omáčka je hotová.