


Guláš z hlívy ústřičné a červené čočky.
Guláš z hlívy a červené čočky zahřeje, zasytí a provoní celou kuchyň. Je to ideální jídlo na podzim, kdy se dny krátí, sluníčka ubývá a všichni přemýšlíme nad tím, jak podpořit naši imunitu. Co kdybych vám řekla, že proti podzimním nemocem je nejlepší dát si guláš? O guláši z hlívy se to rozhodně říct dá. Hlíva ústřičná je totiž nejen v tradiční čínské medicíně známá jako bojovnice proti virům, plísním, bakteriím a používá se na podporu obranyschopnosti organismu. A to se hodí nejen na podzim.
Jestli máte tlakový hrnec, k přípravě guláše z hlívy ho určitě vytáhněte. Místo dlouhého čekání, než hlíva při vaření v klasickém hrnci krásně změkne, můžete servírovat oběd nebo večeři za půl hodiny.



Nutriční hodnoty
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství hlívového guláše bez přílohy. Pokud ho rozdělíte na 4 porce, v každé bude 258 kcal, 14 g bílkovin, 38 g sacharidů a 1 g tuku.
Připravte si
Na hlívový guláš:
Hlíva ústřičná | 200 g |
3 střední brambory | 300 g |
3 větší cibule | 350 g |
Červená čočka | 150 g |
Česnek | 2 str. |
Drcená rajčata | 4 lžíce |
Majoránka | 3 lžíce |
Červená paprika | 3 lžíce |
Drcený kmín | 1 lžíce |
Chilli | špetka |
Sůl | |
Voda | 1 litr |
Nápady k servírování:
Rýže | |
Chleba | |
Těstoviny |
Jak na to?
1.
Hlívu zbavte nejtužších částí a nakrájejte ji na proužky. Brambory a cibuli nakrájete na střední kusy a česnek nahrubo nasekejte.
2.
Všechny ingredience dejte do hrnce, osolte podle chuti a zalijte 1 litrem vody.
3.
V tlakovém hrnci bude guláš z hlívy za 30 minut hotový. Pokud vaříte v klasickém hrnci, postupně dolévejte vodu a počítejte minimálně s hodinou, než hlíva změkne.