Guláš z hlívy ústřičné

Guláš z hlívy ústřičné a červené čočky.

Guláš z hlívy a červené čočky zahřeje, zasytí a provoní celou kuchyň. Je to ideální jídlo na podzim, kdy se dny krátí, sluníčka ubývá a všichni přemýšlíme nad tím, jak podpořit naši imunitu. Co kdybych vám řekla, že proti podzimním nemocem je nejlepší dát si guláš? O guláši z hlívy se to rozhodně říct dá. Hlíva ústřičná je totiž nejen v tradiční čínské medicíně známá jako bojovnice proti virům, plísním, bakteriím a používá se na podporu obranyschopnosti organismu. A to se hodí nejen na podzim.

Jestli máte tlakový hrnec, k přípravě guláše z hlívy ho určitě vytáhněte. Místo dlouhého čekání, než hlíva při vaření v klasickém hrnci krásně změkne, můžete servírovat oběd nebo večeři za půl hodiny.

Nutriční hodnoty

Kcal

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství hlívového guláše bez přílohy. Pokud ho rozdělíte na 4 porce, v každé bude  258 kcal14 g bílkovin, 38 g sacharidů a 1 g tuku.

Připravte si

Na hlívový guláš:

Hlíva ústřičná200 g
3 střední brambory300 g
3 větší cibule350 g
Červená čočka150 g
Česnek2 str.
Drcená rajčata4 lžíce
Majoránka3 lžíce
Červená paprika3 lžíce
Drcený kmín1 lžíce
Chillišpetka
Sůl
Voda1 litr

 

Nápady k servírování:

Rýže
Chleba
Těstoviny

Jak na to?

1.

Hlívu zbavte nejtužších částí a nakrájejte ji na proužky. Brambory a cibuli nakrájete na střední kusy a česnek nahrubo nasekejte.

2.

Všechny ingredience dejte do hrnce, osolte podle chuti a zalijte 1 litrem vody.

3.

V tlakovém hrnci bude guláš z hlívy za 30 minut hotový. Pokud vaříte v klasickém hrnci, postupně dolévejte vodu a počítejte minimálně s hodinou, než hlíva změkne.

Diskuze