


Maková bábovka s čokoládovou polevou. Bez mouky a cukru. Voňavá po pomerančích.
Maková bábovka má být sladká, šťavnatá a nadýchaná. Tahle navíc voní po pomerančích a je politá čokoládou. Nejspíš vám nikdo neuvěří, že v ní není klasická mouka ani cukr. Vážně je tak dobrá. Je to takový babičkovský a chalupářský dezert, takže jestli se s ní vidíte u čaje a s knížkou v ruce, myslím, že to skvěle půjde dohromady. Já tuhle makovou bábovku ráda dělám pro návštěvy, protože vždycky vystačí pro všechny (počítejte s tím, že je dost sytá) a chutná i dětem. Tak na nic nečekejte, namelte mák a dejte se do pečení.



Nutriční hodnoty
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celou bábovku i s polevou. Pokud ji rozdělíte na 12 kusů, v každém bude 281 kcal, 9 g bílkovin, 13 g sacharidů a 19 g tuků.
Připravte si
Na makovou bábovku:
Čerstvě mletý mák | 250 g |
Kokosová mouka | 150 g |
Čekankový sirup | 150 g |
Voda | 600 ml |
Šťáva z 1 pomeranče | 70 ml |
Vejce | 4 ks |
Prášek do pečiva | 1 lžička |
Na čokoládovou polevu:
80% čokoláda | 100 g |
Kokosový olej | 1 lžička |
Jak na to?
1.
Mák umelte až před pečením bábovky, skvěle to jde ve stolním mixéru. Nekupujte mletý mák, rychle žlukne a mohl by být hořký. Mletý mák dejte do mísy a promíchejte s kokosovou moukou. Snažte se zbavit všech hrudek.
2.
Oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte do mísy k máku a kokosové mouce, z bílků vyšlehejte sníh.
3.
Do mísy přidejte prášek do pečiva, čekankový sirup, vymačkanou šťávu z 1 pomeranče a vodu. Vypracujte těsto.
4.
Jako poslední ingredienci do těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto už přehnaně nepřepracovávejte.
5.
Velkou formu na bábovku pečlivě vytřete olejem a vysypte moukou. V těstě na bábovku klasická mouka není, na vysypání formy ji ale doporučuji.
6.
Těsto nalijte do formy a makovou bábovku pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 90 minut. Pokud by bábovka v průběhu pečení začala na povrchu moc hnědnout, dopečte ji přikrytou alobalem.