Maková bábovka

Maková bábovka s čokoládovou polevou. Bez mouky a cukru. Voňavá po pomerančích.

Maková bábovka má být sladká, šťavnatá a nadýchaná. Tahle navíc voní po pomerančích a je politá čokoládou. Nejspíš vám nikdo neuvěří, že v ní není klasická mouka ani cukr. Vážně je tak dobrá. Je to takový babičkovský a chalupářský dezert, takže jestli se s ní vidíte u čaje a s knížkou v ruce, myslím, že to skvěle půjde dohromady. Já tuhle makovou bábovku ráda dělám pro návštěvy, protože vždycky vystačí pro všechny (počítejte s tím, že je dost sytá) a chutná i dětem. Tak na nic nečekejte, namelte mák a dejte se do pečení.

Nutriční hodnoty

Kcal

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celou bábovku i s polevou. Pokud ji rozdělíte na 12 kusů, v každém bude  281 kcal9 g bílkovin, 13 g sacharidů a 19 g tuků.

Připravte si

Na makovou bábovku:

Čerstvě mletý mák250 g
Kokosová mouka150 g
Čekankový sirup150 g
Voda600 ml
Šťáva z 1 pomeranče70 ml
Vejce4 ks
Prášek do pečiva1 lžička

 

Na čokoládovou polevu:

Jak na to?

1.

Mák umelte až před pečením bábovky, skvěle to jde ve stolním mixéru. Nekupujte mletý mák, rychle žlukne a mohl by být hořký. Mletý mák dejte do mísy a promíchejte s kokosovou moukou. Snažte se zbavit všech hrudek.

2.

Oddělte bílky od žloutků. Žloutky přidejte do mísy k máku a kokosové mouce, z bílků vyšlehejte sníh.

3.

Do mísy přidejte prášek do pečiva, čekankový sirup, vymačkanou šťávu z 1 pomeranče a vodu. Vypracujte těsto.

4.

Jako poslední ingredienci do těsta opatrně vmíchejte sníh z bílků. Těsto už přehnaně nepřepracovávejte.

5.

Velkou formu na bábovku pečlivě vytřete olejem a vysypte moukou. V těstě na bábovku klasická mouka není, na vysypání formy ji ale doporučuji.

6.

Těsto nalijte do formy a makovou bábovku pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 90 minut. Pokud by bábovka v průběhu pečení začala na povrchu moc hnědnout, dopečte ji přikrytou alobalem.

Diskuze