Makové sušenky

Makové sušenky se švestkami, kokosem a citronem. 

Makové sušenky, které jsou zdravé, veganské, nenáročné na přípravu a neuvěřitelně dobré, se vám budou hodit k jogurtu na snídani, s ovocem na svačinu, jako sladká tečka po hlavním jídle  i jako pohoštění pro návštěvu. A namočené v čokoládě by určitě byly skvělé i jako vánoční cukroví, co myslíte?
PS: Místo švestek se do makových sušenek svěle hodí i sušené fíky nebo meruňky.

Nutriční hodnoty

Kcal

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství těsta. Pokud ho rozdělíte na 20 sušenek, v každé bude  79 kcal2 g bílkovin, 6 g sacharidů a 4 g tuků.

Připravte si

Na makové sušenky:

Mletý mák100 g
Ovesné vločky40 g
Kokos50 g
Chia semínka20 g
Sušené švestky100 g
Voda300 ml
Citronová šťáva1 lžíce
Čekankový sirup70 g

 

Co k sušenkám?

Čerstvé ovoce
(Ne)jogurt

Jak na to?

1.

Chia semínka dejte do misky, zalijte vodou, pořádně promíchejte a nechte 30 minut naboptnat. Mezitím si namelte mák (ve stolním mixéru to bude za pár vteřin) a sušené švestky nakrájejte na malé kousky.

2.

K namočeným chia semínkům přidejte všechny ostatní ingredience a vypracujte těsto.

3.

Na plechu vyloženém pečícím papírem tvořte pomocí dvou lžic jednotlivé sušenky. Pečte je na 150 °C přibližně 30 minut. Každá trouba peče jinak, tak sušenky nezapomeňte kotrolovat a vytáhněte je, až kokos zezlátne.

Diskuze