


Makové sušenky se švestkami, kokosem a citronem.
Makové sušenky, které jsou zdravé, veganské, nenáročné na přípravu a neuvěřitelně dobré, se vám budou hodit k jogurtu na snídani, s ovocem na svačinu, jako sladká tečka po hlavním jídle i jako pohoštění pro návštěvu. A namočené v čokoládě by určitě byly skvělé i jako vánoční cukroví, co myslíte?
PS: Místo švestek se do makových sušenek svěle hodí i sušené fíky nebo meruňky.



Nutriční hodnoty
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství těsta. Pokud ho rozdělíte na 20 sušenek, v každé bude 79 kcal, 2 g bílkovin, 6 g sacharidů a 4 g tuků.
Připravte si
Na makové sušenky:
Mletý mák | 100 g |
Ovesné vločky | 40 g |
Kokos | 50 g |
Chia semínka | 20 g |
Sušené švestky | 100 g |
Voda | 300 ml |
Citronová šťáva | 1 lžíce |
Čekankový sirup | 70 g |
Co k sušenkám?
Čerstvé ovoce |
(Ne)jogurt |
Jak na to?
1.
Chia semínka dejte do misky, zalijte vodou, pořádně promíchejte a nechte 30 minut naboptnat. Mezitím si namelte mák (ve stolním mixéru to bude za pár vteřin) a sušené švestky nakrájejte na malé kousky.
2.
K namočeným chia semínkům přidejte všechny ostatní ingredience a vypracujte těsto.
3.
Na plechu vyloženém pečícím papírem tvořte pomocí dvou lžic jednotlivé sušenky. Pečte je na 150 °C přibližně 30 minut. Každá trouba peče jinak, tak sušenky nezapomeňte kotrolovat a vytáhněte je, až kokos zezlátne.