


Domácí mandlové mléko, kterému se žádné kupované nevyrovná.
Mandlové mléko z obchodu má ve složení většinou jen pár procent mandlí a naopak dost dalších přidaných látek, které tam nejspíš nechcete. Takže je čas vzít mixér do vlastních rukou a připravit si to nejlepší mandlové mléko doma. Jestli ho chcete používat do sladkých jídel, do kterých se podle mě hodí víc než do slaných, přidejte do něj pár datlí. Takhle vylepšené mandlové mléko krásně osladí a ochutí každou ovesnou kaši, koláč i kávu.
Jediné, na co musíte myslet dopředu, je namočení mandlí a datlí. Pak už to jde rychle a čerstvé mandlové mléko máte za pár minut hotové. Proč suroviny na výrobu mandlového mléka předem namočit? Namočení v mandlích aktivuje proces klíčení a jsou pak mnohem lépe stravitelné. A navíc půjdou rychleji rozmixovat a mléko bude jemnější.
U receptů obvykle uvádím přibližné výživové hodnoty. U mandlového mléka ale záleží na tom, jak důkladně ho přecedíte a taky na tom, jak moc se ho rozhodnete naředit vodou. Tak jen orientačně: v 70 g použitých mandlí je 446 kcal, 14 g bílkovin, 5 g sacharidů a 37 g tuků.
A ještě jeden tip. Mandlovou drť, která zbyde po přecezení mléka, nevyhazujte. Nahraďte s ní část mouky v těstě na koláč nebo ji přidejte do obilné kaše. A jestli ji nechcete spotřebovat hned, schovejte ji do mrazáku.



Připravte si
Na mandlové mléko:
Nepražené mandle | 70 g |
Sušené datle | 30 g |
Voda | 500 ml |
Kde použít mandlové mléko?
Obilná kaše | |
Granola | |
Sladké pečení | |
Chia pudink | |
Káva |
Jak na to?
2.
Ze sklenice vylijte přebytečnou vodu a namočené mandle s datlemi přesypte do mixéru. Přidejte 500 ml vody a přibližně 3 minuty mixujte na nejvyšší výkon. S vedeným poměrem mandlí a vody získáte husté a ‚‚poctivé‘‘ mléko, které můžete naředit podle toho, jak vám to vyhovuje.
3.
Mandlové mléko můžete rovnou přelít do sklenice a uložit do lednice. Jemnější konzistenci získáte přecezením přes hrubé plátno.