


Ostružinové řezy s kokosem na rozloučení s létem.
Ostružinové řezy jsou výborný sezónní dezert, kvůli kterému ani nemusíte zapínat troubu. Ostružiny je nejlepší jíst čerstvé hned po utržení. Když z nich ale připravíte nepečené řezy, dostanete jejich chuť ještě o úroveň výš. Nakyslá chuť ostružin a sladký kokos krásně ladí dohromady. Je to taková letní láska, na kterou jen tak nezapomenete. Určitě můžete řezy připravit i do klasické kulaté formy a mít z nich úžasný nepečený ostružinový dort. A kdy si tuhle dobrotu připravit? Určitě koncem léta, kdy jsou ostružiny prohřáté od sluníčka. Ale taky kdykoli během roku, protože můžete bez obav použít i mražené ovoce. Samotná příprava zabere jen pár minut a řezy můžete nechat v lednici klidně 2 dny rozležet. Takže se skvěle hodí pro příležitosti, kdy potřebujete mít dezert připravený dopředu.



Nutriční hodnoty
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé ostružinové řezy bez zdobení. Pokud je rozkrájíte na 16 kousků, v každém bude 178 kcal, 3 g bílkovin, 10 g sacharidů a 13 g tuků.
Připravte si
Na korpus:
Ovesné vločky | 100 g |
Mandle | 100 g |
Čekankový sirup | 80 g |
Kari koření | špetka |
Na ostružinový krém:
Ostružiny | 400 g |
Kokos | 70 g |
Kokosový cukr | 20 g |
Kokosový olej | 60 g |
Voda | 150 ml |
Jak na to?
1.
Na korpus ostružinových řezů nahrubo rozmixujte ovesné vločky a mandle. Přesypte do mísy, přidejte kari koření a čekankový sirup (případně jiný druh sirupu, nebo med). Promíchejte, abyste získali lepivou, ale stále sypkou směs. Směs rovnoměrně rozprostřete na dno formy a rukou stlačte.
2.
Do mixéru nasypte kokos, cukr, přilijte vodu a rozpuštěný kokosový olej. Množství cukru upravte podle sladkosti použitých ostružin. Z celkového množství 400 g ostružin přisypte do mixéru jen 150 g a rozmixujte dohladka. Pak 2/3 krému nalijte do formy na korpus, rovnoměrně rozetřete a uložte na 15 minut do mrazáku. Ke krému v mixéru přidejte zbylých 250 g ostružin a znovu rozmixujte dohladka. Tím získáte 2 odstíny a konzistence krému.
3.
Formu s korpusem a první vrstvou krému vyndejte z mrazáku. Na první vrstvu rovnoměrně rozetřete druhou tmavší vrstvu krému a znovu uložte do mrazáku alespoň na 2 hodiny.
4.
Po 2 hodinách mražení řezy vyndejte z mrazáku, nechte trochu povolit při pokojové teplotě a můžete krájet. Lepší ale budou, když je přesunete do lednice a necháte rozležet 1-2 dny.