


Granola umí provonět celý dům. A domácí granole se ta kupovaná nevyrovná. Přesvědčte se sami.
Granola má úžasnou schopnost vykouzlit z obyčejné snídaně nejoblíbenější jídlo dne. Alespoň tahle semínková to opravdu umí, mám to vyzkoušené 😊 Granola z obchodu chutná taky skvěle, ale se složením je to ve většině případů dost bída. A proto je tu domácí granola – křupavá, voňavá a bez zbytečné hromady cukru a oleje. Čekankový sirup v granole udělá přesně ty velké křupavé kusy, pro které ji máme všichni tak rádi 😍 Podobně to ale umí i med, tak se nebojte ho použít jako náhradu.
Ještě bych chtěla zdůraznit způsob přípravy granoly. Podle většiny receptů na domácí granolu se všechny suroviny smíchají a pečou v troubě. Tohle mi ale nikdy moc nefungovalo, protože ingredience nejsou stejně velké a potřebují péct různě dlouhou dobu. Granola z trouby je pak často zároveň nedopečená a přepražená. Když ale každou ingredienci opečete zvlášť na pánvi, všechno bude přesně tak křupavé, jak chcete.



Nutriční hodnoty
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství semínkové granoly. Pokud ji rozdělíte na porce po 100 g, v každé bude 472 kcal, 19 g bílkovin, 26 g sacharidů a 30 g tuků.
Připravte si
Na semínkovou granolu:
Ovesné vločky | 180 g |
Žitné vločky | 180 g |
Dýňová semínka | 260 g |
Konopná semínka | 130 g |
Slunečnicová semínka | 250 g |
Čekankový sirup | 150 g |
Skořice | 1 lžíce |
Sůl | 1/2 lžičky |
Co ke granole?
(Ne)jogurt | |
(Ne)mléko | |
Čerstvé ovoce | |
Sušené ovoce | |
Posypat ovesnou kaši |
Jak na to?
1.
Vločky a semínka opékejte postupně podle druhu nasucho na pánvi. Neustále míchejte. Každou ingredienci budete opékat jinak dlouho. Až budete spokojení se stupněm propečení, přesypte obsah pánve do mísy a pokračujte s opékáním další ingredience.
2.
Do mísy se všemidruhy opečených semínek a vloček přidejte čekankový sirup, skořici a sůl. Pořádně promíchejte.
3.
Směs vraťte na pánev a za stálého míchání nechte sirup zkaramelizovat.
4.
Hotovou granolu rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a trochu ji rukou stlačte. Až granola vychladne, rozdrobte ji na tak velké kusy, jaké máte rádi. Granolu skladujte v uzavřené nádobě.