Semínková granola

Granola umí provonět celý dům. A domácí granole se ta kupovaná nevyrovná. Přesvědčte se sami.  

Granola má úžasnou schopnost vykouzlit z obyčejné snídaně nejoblíbenější jídlo dne. Alespoň tahle semínková to opravdu umí, mám to vyzkoušené 😊 Granola z obchodu chutná taky skvěle, ale se složením je to ve většině případů dost bída. A proto je tu domácí granola – křupavá, voňavá a bez zbytečné hromady cukru a oleje. Čekankový sirup v granole udělá přesně ty velké křupavé kusy, pro které ji máme všichni tak rádi 😍 Podobně to ale umí i med, tak se nebojte ho použít jako náhradu.
Ještě bych chtěla zdůraznit způsob přípravy granoly. Podle většiny receptů na domácí granolu se všechny suroviny smíchají a pečou v troubě. Tohle mi ale nikdy moc nefungovalo, protože ingredience nejsou stejně velké a potřebují péct různě dlouhou dobu. Granola z trouby je pak často zároveň nedopečená a přepražená. Když ale každou ingredienci opečete zvlášť na pánvi, všechno bude přesně tak křupavé, jak chcete.

 

Nutriční hodnoty

Kcal

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství semínkové granoly. Pokud ji rozdělíte na  porce po 100 g, v každé bude  472 kcal19 g bílkovin, 26 g sacharidů a 30 g tuků.

Připravte si

Na semínkovou granolu:

Co ke granole?

(Ne)jogurt
(Ne)mléko
Čerstvé ovoce
Sušené ovoce
Posypat ovesnou kaši

Jak na to?

1.

Vločky a semínka opékejte postupně podle druhu nasucho na pánvi. Neustále míchejte. Každou ingredienci budete opékat jinak dlouho. Až budete spokojení se stupněm propečení, přesypte obsah pánve do mísy a pokračujte s opékáním další ingredience.

2.

Do mísy se všemidruhy opečených semínek a vloček přidejte čekankový sirup, skořici a sůl. Pořádně promíchejte.

3.

Směs vraťte na pánev a za stálého míchání nechte sirup zkaramelizovat. 

4.

Hotovou granolu rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a trochu ji rukou stlačte. Až granola vychladne, rozdrobte ji na tak velké kusy, jaké máte rádi. Granolu skladujte v uzavřené nádobě.

Diskuze