


Jemná špenátová polévka skoro bez práce.
Špenátová polévka je v základní verzi veganská. Pokud ji chcete doplnit o bílkoviny, skvěle se k ní hodí uvařené vajíčko. Potom vám špenátová polévka může posloužit třeba jako lehká večeře. Ať už se rozhodnete pro základní veganskou verzi, nebo polévku dál obohatíte, můžete se těšit na vůni muškátového oříšku a neodolatelnou jemnost. Určitě vás potěší, že budete mít uvařeno za 20 minut a všechno zvládnete s minimem nádobí a skoro bez práce. A jestli máte chvilku navíc, opražte na pánvi nasucho slunečnicová semínka, nasekejte čerstvou pažitku a polévku si krásně ozdobte.



Nutriční hodnoty
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství špenátové polévky. Pokud ji rozdělíte na 4 porce, v každé bude 70 kcal, 3 g bílkovin, 11 g sacharidů a 0 g tuků.
Připravte si
Na špenátovou polévku:
Čerstvý špenát | 250 g |
Jarní cibulka (2 ks) | 80 g |
Brambory (3 ks) | 200 g |
Citrónová šťáva | 1 lžíce |
Voda | 800 ml |
Sůl | špetka |
Pepř | špetka |
Muškátový oříšek | špetka |
Nápady k servírování:
Vařené vejce | |
Čerstvá pažitka | |
Slunečnicová semínka |
Jak na to?
1.
Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu přibližně 800 ml vody. Oškrábejte brambory a nakrájejte je na kostky. Dva kusy jarní cibulky nasekejte na větší kusy. Brambory a jarní cibulky dejte do hrnce s vroucí vodou, osolte, přidejte pepř a muškátový oříšek. Vařte 15 minut.
2.
Špenát opláchněte a přidejte do hrnce. Polévku vařte ještě asi jen 2 minuty, než špenát trochu ztratí objem.
3.
Přidejte lžíci citrónové šťávy, případně špenátovou polévku ještě dochuťte a rozmixujte dohladka.