Špenátová polévka

Jemná špenátová polévka skoro bez práce. 

Špenátová polévka je v základní verzi veganská. Pokud ji chcete doplnit o bílkoviny, skvěle se k ní hodí uvařené vajíčko. Potom vám špenátová polévka může posloužit třeba jako lehká večeře. Ať už se rozhodnete pro základní veganskou verzi, nebo polévku dál obohatíte, můžete se těšit na vůni muškátového oříšku a neodolatelnou jemnost. Určitě vás potěší, že budete mít uvařeno za 20 minut a všechno zvládnete s minimem nádobí a skoro bez práce. A jestli máte chvilku navíc, opražte na pánvi nasucho slunečnicová semínka, nasekejte čerstvou pažitku a polévku si krásně ozdobte.

Nutriční hodnoty

Kcal

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství špenátové polévky. Pokud ji rozdělíte na 4 porce, v každé bude 70 kcal, 3 g bílkovin, 11 g sacharidů a 0 g tuků.

Připravte si

Na špenátovou polévku:

Čerstvý špenát250 g
Jarní cibulka (2 ks)80 g
Brambory (3 ks)200 g
Citrónová šťáva1 lžíce
Voda800 ml
Sůlšpetka
Pepřšpetka
Muškátový oříšekšpetka

 

Nápady k servírování:

Vařené vejce
Čerstvá pažitka
Slunečnicová semínka

 

Jak na to?

1.

Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu přibližně 800 ml vody. Oškrábejte brambory a nakrájejte je na kostky. Dva kusy jarní cibulky nasekejte na větší kusy. Brambory a jarní cibulky dejte do hrnce s vroucí vodou, osolte, přidejte pepř a muškátový oříšek. Vařte 15 minut.

2.

Špenát opláchněte a přidejte do hrnce. Polévku vařte ještě asi jen 2 minuty, než špenát trochu ztratí objem.

3.

Přidejte lžíci citrónové šťávy, případně špenátovou polévku ještě dochuťte a rozmixujte dohladka.

Diskuze