Špenátový quiche

Slaný koláč se špenátem plný bílkovin. 

Špenátový quiche chutná skvěle čerstvě upečený i druhý den z krabičky. Veganská verze francouzského špenátového quiche, ve kterém nechybí dostatek bílkovin a skvěle tak poslouží jako vyvážený oběd i sytá svačina. V náplni je kromě zdravého špenátu taky tofu, které koláči dodává neodolatelnou jemnost. Bonusem je vůně po muškátovém oříšku. 

Nutriční hodnoty

Kcal

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celý špenátový quiche. Pokud ho rozkrájíte na 6 dílů, v každém bude 154 kcal, 16 g bílkovin,  17 g sacharidů a 5 g tuků.

Připravte si

Na těsto:

Špaldová mouka120 g
Sezamový protein50 g
Voda150 ml
Prášek do pečiva1/2 č. lž.
Sůl1 č. lž.

 

Na náplň:

Špenát300 g
Lahůdkové tofu200 g
Voda120 ml
Lahůdkové droždí30 g (6 lž.)
Pepř1/2 č. lž.
Muškátový oříšek1/2 č. lž.
Tymián1 č. lž.

 

Jak na to?

1.

Těsto připravte smícháním mouky, sezamového proteinu, soli a prášku do pečiva. Do sypké směsi nalijte vodu, míchejte a následně hněťte, dokud nevznikne kompaktní hmota.

2.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Kulatou formu na quiche o průměru 25 cm vyložte pečícím papírem, doprostřed položte těsto a rukama ho vmačkejte do formy tak, aby vyplnilo celé dno a vytvořilo nízký okraj. Pečte v předehřáté troubě 10 minut.

3.

Během pečení těsta je čas připravit špenátovou náplň. Umytý špenát lehce nakrájejte a odložte do mísy. Do mixéru dejte tofu, lahůdkové droždí, koření a vodu.  Mixujte, dokud nezískáte hladký a hustý krém. Krém přelijte do mísy se špenátem a promíchejte.

4.

Na předpečený korpus nalijte špenátovou náplň, quiche vraťte do trouby a pečte dalších 30 minut. Náplň ztuhne a její povrch krásně zezlátne. Špenátový quiche můžete podávat čerstvě upečený nebo druhý den jako jídlo do krabičky.

Diskuze