


Slaný koláč se špenátem plný bílkovin.
Špenátový quiche chutná skvěle čerstvě upečený i druhý den z krabičky. Veganská verze francouzského špenátového quiche, ve kterém nechybí dostatek bílkovin a skvěle tak poslouží jako vyvážený oběd i sytá svačina. V náplni je kromě zdravého špenátu taky tofu, které koláči dodává neodolatelnou jemnost. Bonusem je vůně po muškátovém oříšku.



Nutriční hodnoty
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celý špenátový quiche. Pokud ho rozkrájíte na 6 dílů, v každém bude 154 kcal, 16 g bílkovin, 17 g sacharidů a 5 g tuků.
Připravte si
Na těsto:
Špaldová mouka | 120 g |
Sezamový protein | 50 g |
Voda | 150 ml |
Prášek do pečiva | 1/2 č. lž. |
Sůl | 1 č. lž. |
Na náplň:
Špenát | 300 g |
Lahůdkové tofu | 200 g |
Voda | 120 ml |
Lahůdkové droždí | 30 g (6 lž.) |
Pepř | 1/2 č. lž. |
Muškátový oříšek | 1/2 č. lž. |
Tymián | 1 č. lž. |
Jak na to?
1.
Těsto připravte smícháním mouky, sezamového proteinu, soli a prášku do pečiva. Do sypké směsi nalijte vodu, míchejte a následně hněťte, dokud nevznikne kompaktní hmota.
2.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Kulatou formu na quiche o průměru 25 cm vyložte pečícím papírem, doprostřed položte těsto a rukama ho vmačkejte do formy tak, aby vyplnilo celé dno a vytvořilo nízký okraj. Pečte v předehřáté troubě 10 minut.
3.
Během pečení těsta je čas připravit špenátovou náplň. Umytý špenát lehce nakrájejte a odložte do mísy. Do mixéru dejte tofu, lahůdkové droždí, koření a vodu. Mixujte, dokud nezískáte hladký a hustý krém. Krém přelijte do mísy se špenátem a promíchejte.
4.
Na předpečený korpus nalijte špenátovou náplň, quiche vraťte do trouby a pečte dalších 30 minut. Náplň ztuhne a její povrch krásně zezlátne. Špenátový quiche můžete podávat čerstvě upečený nebo druhý den jako jídlo do krabičky.