Recept na zdravý dort k prvním narozeninám, který budeš péct znovu a znovu!

01/2024

Upéct dort k prvním narozeninám je krásný, ale náročný úkol. Na začátku stojí jedno velké rozhodnutí:  Zkusit zdravý recept, nebo se radši držet klasiky?  

Nejdřív je potřeba si ujasnit, pro koho dort ve skutečnosti bude. Jestli myslíš, že ho dítě bude opravdu jíst, zdravý recept se dostává do vedení. Často ale dítě dort jen ochutná a nemá o něj zájem. Potom nemá smysl experimentovat a bude lepší upéct dort, který chutná většině hostů.

Zdravý dort s jahodami
Dort pro dvouleté dítě, které zvládne sníst drobné ovoce.

A pak je tu situace, kdy víš, že dítě jíst dort bude, ale tobě se do alternativních receptů nechce. Když dítě čas od času sní něco mimo výživová doporučení, vůbec nic se nestane. Určitě bych ale hlídala množství, aby oslavenci nebylo špatně, neexperimentovala s novými alergeny a vynechala suroviny, u kterých hrozí vdechnutí (kusy ořechů, drobné ovoce, ...).

Jestli ses rozhodla pustit do pečení zdravého dortu, moc ti fandím! Já jsem do toho šla taky. Při vymýšlení receptu bylo potřeba postavit se třem výzvám:

1. Dort musí chutnat nejen malému oslavenci, ale i dospělým hostům.

2. Výběr ingrediencí, které může jíst malé dítě, je omezený.

3. Dort musí být natolik pružný a pevný, aby se dal poskládat do pater a nazdobit.

Proto pro tebe mám recept na zdravý, chutný a krásný dort, který je jednoduchý na přípravu a můžeš ho nachystat den předem. Co víc si rodič malého dítěte může přát, že?

Aby se dort povedl a stala se z něj jasná volba i na druhé a každé další narozeniny, je potřeba znát pár pravidel a vědět, proč je potřeba je dodržet. Pojďme se na ně postupně podívat.

Lehký dort bez cukru
Dort k prvním narozeninám
Čím dort osladit?

Banány jsou tady jasná volba. Díky nim bude dort příjemně sladký a vláčný. Použij hodně zralé banány, na chuti to je opravdu znát. V receptu je uvedeno 200 g, to jsou dva střední kusy. Snaž se množství přibližně dodržet, protože málo banánů znamená suché těsto bez chuti. A naopak moc banánů způsobí, že těsto ztěžkne a zůstane mazlavé.

Jak na nadýchaný a pružný korpus?

Dortový korpus se tradičně peče z piškotového nebo třeného těsta. Jemnost těchto druhů těst stojí na cukru, který je utřený s tukem a vejci. V těstě díky tomu nejsou různě velké bublinky, korpus se nedrobí a nemá typickou pachuť prášku do pečiva. Pro pružnost se přidává trochu škrobu. Na stavění patrových dortů, které musí vydržet váhu krému a dekorací, je to prostě nejlepší volba.

Bez cukru úplně stejné struktury nedocílíš, můžeš ji ale docela věrně napodobit. Heslo zní: dobře vyšlehaný sníh z bílků, pojistka v podobě menšího množství prášku do pečiva a citronová šťáva, která zakryje jeho chuť.

I když ses rozhodla pro zdravou variantu dortu, použij bílou hladkou nebo polohrubou mouku. Celozrnná varianta se pro malé dítě nehodí a ani struktura těsta by s ní nebyla ideální. Recept počítá s přidáním trochy bramborového škrobu, který těstu dodá tu správnou dortovou konzistenci. Nevynechávej ho obzvlášť, jestli plánuješ skládat dort do více pater. Při prokrajování korpusu a vrstvení pater dortu si ušetříš čas i nervy, protože všechno bude držet, kde má.

Z čeho připravit lehký krém, který neteče?

Jen co si oddychneš, protože se ti povedl korpus, je čas myselt na krém. V dětské verzi bude lepší vyhnout se máslovým, smetanovým a mascarpone krémům, které jsou příliš tučné. Ani tvaroh není nejlepší volba, obsahuje totiž pro dítě až moc bílkovin.

Na přípravu lehkého a dostatečně hustého dortového krému se hodí řecký jogurt s obsahem tuku 5 %. A teď přichází na řadu další trik, díky kterému bude krém sladký, barevný a ještě o trochu pevnější. Do řeckého jogurtu stačí přimíchat rozdrcené lyofilizované (mrazem sušené) ovoce. Pro získání odstínů růžové použij maliny nebo jahody, fialovou barvu krému propůjčí borůvky a ostružiny. Světle žlutá barva vznikne přidáním lyofilozovaných banánů nebo ananasu.

Hladký a rovnoměrně barevný krém vznikne, když lyofilizované ovoce rozmixuješ ve stolním mixéru na prach. Přidej k němu malé množství jogurtu, rovnoměrně rozmíchej a až potom obarvi celý krém. Vyhneš se tak zběsilému rozmíchávání hrudek v celém krému. Jogurt ale do stolního mixéru nepřidávej, mixováním by se stal příliš tekutým.

Čím ozdobit dort pro roční dítě?

Lehký dort s ovocným krémem si přímo říká o jednoduché zdobení z ovoce. Pro malé děti je to stejně nejlepší volba, protože marcipánové, čokoládové a další dortové ozdoby jsou příliš sladké a často uměle obarvené. Pozor na kusy ořechů a drobné ovoce v celku, které by dítě mohlo vdechnout. Například borůvky, kterými je ozdobený dort na fotce, bude lepší na oslavu prvních narozenin nakrájet na poloviny nebo čtvrtiny. Doporučení, v jaké podobě bezpečně nabízet různé potraviny malým dětem, najdeš například na webu Solid Starts.

Dort k druhým narozeninám
Dort k druhým narozeninám

Bonusové tipy, díky kterým budeš dort péct nejen na první narozeniny

Jsem si jistá, že si tenhle recept na zdravý dort zamiluješ stejně jako moje rodina a budeš se k němu vracet. Já jsem ho opakovala na dcery svátek, v upravené dospělácké verzi ho dostal manžel a peču ho i jako letní koláč s ovocem. Velká výhoda receptu je totiž v jeho nekonečné variabilitě. Vyzkoušej tyhle obměny:

  • Aby dort získal zajímavou chuťovou linku, přidej do těsta lžíci kokosu, mletých ořechů nebo kakaa.
  • Ovocný krém vyměň za čokoládový. Do řeckého jogurtu po částech vmíchej rozpuštěnou čokoládu (200 g čokolády na 500 g jogurtu).
  • Jestli chceš korpus prokrajovat, použij formu o průměru 21 cm. Pokud chceš jednopatrový dort, zvol průměr formy okolo 24 cm.
Dort bez cukru čokoládovým krémem
Dort v letní verzi jako koláč s ovocem

Než se pustíš do pečení, mám pro tebe poslední tip, díky kterému poskládáš patra dortu na sebe tak, aby se nesesouvala a vrstva krému zůstala na svém místě. Použij větší kusy ovoce, které zatlačíš do krému jako vzpěrné sloupy, o které se bude opírat horní plát korpusu.

Dort s ovocem
Vrstva krému s ovocem před přiklopením dalším plátem korpusu

A teď už pojďme na recept!

Ingredience

Na korpus

Vejce

Bílá mouka

Bramborový škrob

Řepkový olej

(Ovesné) mléko

2 střední banány

Citronová šťáva

Sůl

1/2 prášku do pečiva

4

110 g

20 g

6 lžic

4 lžíce

200 g

1 lžíce

Špetka

7 g

Na krém

Řecký jogurt 5 %

Lyofilizované jahody

500 g

25 g

Jak na to?

1.

Banány rozmixuj na hladký krém.

2.

Odděl žloutky od bílků. K bílkům přidej citronovou šťávu, špetku soli a vyšlehej tuhý sníh.

3.

K banánům přidej žloutky, olej, mléko a pořádně promíchej.

4.

Ve větší míse metličkou smíchej mouku, škrob a prášek do pečiva.

5.

Do mísy k sypkým surovinám přilej banánovou směs. Metličkou míchej jen tak dlouho, dokud se suché a mokré ingredience nepropojí.

6.

Do těsta opatrně vmíchej sníh.

7.

Dno dortové formy vylož pečícím papírem, nalij do ní těsto a peč na 170 °C asi 40 minut (kotroluj špejlí).

8.

Hotový korpus nech asi 10 minut chladnout ve formě, pak ho po obvodu odděl pomocí špejle a bok dortové formy sundej. Před prokrajováním musí být korpus úplně vychladlý.

9.

Lyofilizované ovoce rozmixuj ve stolním mixéru na prach. Z řeckého jogurtu odeber asi 3 lžíce, přisyp k nim prach z ovoce (pozor, lítá všude kolem) a pečlivě rozmíchej. Tuhle část krému pak přidej ke zbytku jogurtu.

10.

Než korpus vychladne a ty se pustíš do zdobení dortu, ulož krém aspoň na hodinu do lednice.

Galerie

No items found.