5 tipů, jak zvládnout cvičení v horku

01/2024

Cvičení v horku může být pořádně náročné.

Léto je v plném proudu a vám se v tom horku vůbec nechce sportovat? Já to chápu, někdy se člověk musí opravdu přemáhat, aby vstal od bazénu, odložil zmrzlinu a udělal alespoň pár kroků. Vysoké teploty ale nemusí znamenat, že je sportu až do podzimu konec. Následujících 5 tipů vám pomůže k tomu, abyste zůstali během léta aktivní.

1. Cvičte brzy ráno

První a podle mě nejúčinnější tip je zacvičit si brzy ráno, ještě, než vás horko odradí. Ať už se chystáte do posilovny nebo na běžecký trénink, ráno to bude mnohem příjemnější než odpoledne. Zkuste nastoupit do fitka hned, jak se otevře, a běžecké tenisky obujte brzy po východu slunce. Cvičení v horku se tak úplně vyhnete. A další výhoda? Ráno dělá den a když si zacvičíte hned po probuzení, budete se až do večera cítit skvěle.

Cvičení brzy ráno, běh při východu slunce.
Běhání při východu slunce

2. Cvičte v přírodě

Léto přímo vybízí ke sportu v přírodě. Zkuste spojit bod 1 s venkovním cvičením a uvidíte, že místo protrpěné hodiny v zadýchané posilovně bez klimatizace se u cvičení krásně odreagujete. Vyzkoušejte už zmíněný výběh do přírody, posilovací půlhodinku na zahradě nebo třeba plavání v rybníce. A ještě jedna důležitá rada. Snažte se při vašem cvičení v přírodě být co nejvíc ve stínu.

3. Hodně pijte

Doplňování tekutin při sportu je důležité v každém ročním období, v letních měsících to ale platí dvojnásob. Vaše tělo díky cvičení v horku potřebuje mnohem víc hydratace a lahev s pitím by proto měla být nezbytnou pomůckou každého vašeho tréninku. Speciální sportovní nápoje určitě nepotřebujete, vystačíte si s obyčejnou vodou.

hydratace v horku, doplnění tekutin, ovocné smoothie
Hodně pijte. Džus vyměňte za vodu 💧

4. Pro silový trénink využívejte workoutová hřiště

Workoutová hřiště jsou dnes už běžnou součástí mnoha měst i vesnic a je to další skvělá možnost, jak si cvičení v horku zpříjemnit. Využijte je místo posilovny a zkuste si svůj silový trénink odcvičit tam. Na čerstvém vzduchu půjde posilování skoro samo. Posilovací cvičení na workoutovém hřišti může v horku klidně nahradit část vašich kardio tréninků. Pomalejší a intenzivní silový trénink pro vás může být v horkém počasí příjemnější než cvičení založené na běhání a skákání.

cvičení v horku na workoutovém hřišti
Posilování na workoutovém hřišti

5. Nepřetěžujte se a zaměřte se na přirozený pohyb

Posledním tipem je upozornění, abyste to se cvičením v horku nehnali do extrémů. Pokud cítíte, že vám vedro nedělá dobře a nemáte možnost zacvičit si ráno, jděte na to chytře. Spoustu pohybu můžete zvládnout i při běžných denních činnostech. Zkuste vyrazit do práce pěšky, na nákup na kole a místo jízdy výtahem vyjděte schody. Přesně tyhle zdánlivé detaily mohou totiž ve výsledku ovlivnit, jak se na konci dne budete cítit. Každý pohyb se počítá a pokud se vám v horku cvičí doopravdy špatně, přirozený pohyb vám pomůže zůstat přes léto v kondici.

Přirozený pohyb jako procházka může být v horkém počasí skvělá alternativa cvičení
V extrémně horkých dnech je procházka v lese skvělá

Galerie

No items found.