Obilná kaše nemusí být jen z ovesných vloček.

01/2024

Obilná kaše je skvělá sladká snídaně, která zahřeje a potěší, když je venku chladněji. Ovesná kaše je klasika, která nikdy nezklame, ale jestli chcete kaši snídat pravidelně, určitě oceníte změnu. A pocit, že máte zdravou snídani, která chutná jako dezert, vám rozzáří celý den.

Obilná kaše z celých zrn, nebo instantní kaše?

Instantní obilné kaše plní v obchodech regály v oddělení se zdravou výživou. Tady ale platí, že ne všechno je opravdu takové, jaké se na první pohled zdá. Instantní kaše je dobrá jako nouzové řešení na cesty, na každodenní snídani to ale ta nejzdravější možnost není.

Instantní kaše prochází technologickým zpracováním, které kombinuje působení tlaku, tepla a mechanické síly. Výsledkem je vysoce zpracovaný produkt, ve kterém toho z původní výživové hodnoty obilných zrn už moc nezbylo.

Nejzdravější volbou je proto obilná kaše připravená z celých zrn. Na druhém místě je kaše z vloček (rozmáčknuté obilné zrno), potom kaše z mletého a dál upraveného obilí (kuskus a bulgur), následuje kaše z mouky (třeba krupicová) a až na konci seznamu je instantní extrudovaná kaše. Prostě platí, že čím míň zpracování, tím líp.

Instantní obilné kaše jsou populární hlavně pro jejich rychlou přípravu. To je sice pravda, po zalití horkou vodou jsou hotové do 3 minut, ale jak už víte, s ušetřenými minutami mizí i výživová hodnota vaší snídaně. Kaši z celých zrn budete sice muset vařit o trochu déle, výsledek ale stojí za to!

Zatímco se obilí vaří, vrhněte se na ranní cvičení, nebo si kaši připravte na pár dní dopředu a ráno ji jen ohřejte. Chutná stejně skvěle, jako čerstvě uvařená.

Kaše na snídani s ořechy a ovocem

Jen obilí nestačí.

Když snídaňovou kaši připravíte jen z obilí a vody, na moc dlouho vás nezasytí. Proto doporučuju:

1. Alespoň jeden díl vody nahradit (rostlinným) mlékem. Kaše bude krásně krémová. Nejradši používám kokosové mléko, které je samo o sobě sladké.

2. Přidat předem namočené ořechy a semínka. Obojí dodá vaší snídani nejen kvalitní tuky, ale i bílkoviny.

3. Využít sezónní ovoce jako zdroj vlákniny a vitamínů. Čerstvé na ozdobu, prohřáté v kaši k oslazení.

4. Do kaše zamíchat protein nebo vajíčko. Takhle vylepšená obilná kaše bude mít tolik bílkovin, že až do oběda na další jídlo ani nepomyslíte.

5. Na povrchu kaše nechat rozpustit kostku čokolády. Jednou to zkusíte a už se toho nezbavíte. K tomu není potřeba nic dodávat.

Čím obilnou kaši osladit?

Rozhodně bych doporučila zvyknout si na přirozeně sladkou chuť obilí, kokosového mléka a ovoce. Jestli ale trváte na tom, aby vaše sladká snídaně byla opravdu sladká,   tady je pár tipů, jak na to trochu zdravěji než s cukrem:

1. Zamíchejte do kaše hodně zralý rozmačkaný banán.

2. Při vaření přidejte sušené datle.

3. Kaši polijte čekankovým sirupem. V porovnání s ostatními sladkými sirupy obsahuje opravdu hodně vlákniny.

Rýžová kaše

Použijte 1 díl rýže a 4 díly tekutiny. Vařte na mírném plameni 20 minut.

Krémovou kaši připravíte ze sushi rýže nebo z rýže na rizoto. Insirujte se v Asii a rýži uvařte v kokosovém mléce. Na ozdobu přidejte mango a máte svou vlastní verzi známého dezertu mango sticky rice.

Rýžová kaše s kokosovým mlékem a ovocem

Jáhlová kaše

Použijte 1 díl jáhel a 5 dílů tekutiny. Vařte na mírném plameni 30 minut.

Před samotnou přípravou propláchněte jáhly horkou vodou, abyste odstranili případnou hořkost. Do jáhlové kaše se skvěle hodí skořice a podzimní ovoce. Moji oblíbenou kombinaci jsem nedávno sdílela na instagramu a najdete ji tady.

Jáhlová kaše s granátovým jablkem

Quinoová kaše

Použijte 1 díl quinoi a 4 díly tekutiny. Vařte na mírném plameni 20 minut.

Kaše z quinoi je u nás málo známá, rozhodně ale stojí za vyzkoušení. Quinoová kaše chutná podobně jako jáhlová, navíc ale obsahuje kompletní bílkoviny, které jsou v rostlinných zdrojích poměrně vzácné.

Quinoová kaše s fíky a pekany

Pohanková kaše

Použijte 1 díl pohanky a 3 díly tekutiny. Vařte na mírném plameni 20 minut.

A jestli se vám nechce ráno nic vařit, pohanku si večer namočte. Ráno stačí jen ohřát. Pohanka má specifickou chuť a nemusí sedět každému. Napoprvé k ní přidejte třeba kakao, které kaši dodá čokoládový nádech a určitě vám tak bude chutnat. A sázka na jistotu jsou taky rozinky, ty k pohance chuťově ladí.

Pohanková kaše s banánem a čokoládou

Galerie

No items found.