Pohyb mimo cvičení je extrémně důležitý.

01/2024

Lidské tělo je přizpůsobené neustálému pohybu. Jsme stvořeni k chůzi, běhu a fyzické práci. Prosezená pracovní doba v kanceláři proto není ideální. Nárazovým cvičením to úplně nespravíte, přirozeným pohybem ale ano! 🤩 Takže co dělat pro zařazení přirozeného pohybu do každodenního života?

Ráno dělá den

Vstát z postele a autem se přesunout rovnou před dveře kanceláře je po ránu možná příjemné, se zdravým životním stylem to ale moc nejde dohromady. Zkuste na to jít jinak a vyhradit si klidně jen 5 minut na ranní protažení. Tahle malá časová investice se vám opravdu vyplatí. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že od té doby, co se každé ráno protáhnu, mám celý den víc energie a cítím se skvěle. Nemusíte hledat žádné speciální cvičení, stačí intuitivně protáhnout tělo podle pocitu. Jestli ale chcete postoupit na další level, zkuste ranní jógu. Na YouTube najdete skvělá videa s cvičením, které vás příjemně připraví na nový den. Já ráno nejradši cvičím podle Boho Beautiful. Taky se mi moc líbí český YouTube kanál Jóguj online, kde je cvičení krásně vysvětlené a videa mají uvolněnou atmosféru. A protože rannímu protahování opravdu fandím, 3 videa zaměřená na ranní cvičení mám i na mém YouTube kanále.

přirozený pohyb během dne, v přírodě

Krátké procházky během dne

Pokud máte sedavé zaměstnání, každý krok se počítá! Možná máte v hlavě nastavený konkrétní počet kroků, který byste rádi každý den ušli. Nachodit je průběžně během celého dne je pro zdraví lepší než nárazový pohyb odpoledne po práci. Zkuste:

– Jít do práce pěšky (alespoň část cesty),
– o polední pauze na chvilku vyrazit ven z budovy,
– na menší nákup dojít s batohem na zádech,
– místo jízdy výtahem a na eskalátorech vyběhnout schody,
– dojít si pro objednané jídlo přímo do restaurace,
– záměrně si o kousek prodloužit cestu (třeba přes park).

přirozený pohyb každý den

A ješťe malé připomenutí: déšť, zima a horko nejsou důvodem nechodit pěšky. Ono to počasí při pohledu z okna většinou vypadá mnohem hůř, než jaké je ve skutečnosti. Uvidíte, že i s deštníkem je venku fajn 🙂

Pozor na dlouhé sezení

Dlouhodobé sezení se stalo novodobou epidemií a je úplně běžné prosedět až 15 hodin denně. Nehybná poloha vsedě je špatná nejen pro naše fyzické, ale i psychické zdraví. Většina z nás sezení kvůli práci úplně vyřadit nezvládne, všichni ale můžeme omezit jeho negativní následky:

– Seďte se vzpřímenými zády, aktivním břichem a oběma nohama na zemi (nedávejte si nohu přes nohu),

– každou hodinu na chvíli vstaňte od stolu, projděte se a protáhněte.

Ideální by bylo nesedět déle než 20 minut v kuse, to se ale podaří málokomu. Nevzdávejte to, i 5 minut protahování každou hodinu pracovní doby dá za den dohromady víc než půlhodinu aktivity. A to je super!

Pohyb jako zábava

Radost z pohybu můžete najít i tam, kde byste ji možná nečekali. Co třeba:

– Vzít si kafe do ruky a místo posezení v kavárně se s kamarádkou projít v parku,
– nebrat úklid jako otravnou nutnost, ale jako skvělou příležitost, jak se hýbat,
– u vaření si trochu zatancovat,
– místo na návštěvu pozvat známé na výlet.

A dalo by se pokračovat. Tímhle článkem jsem chtěla připomenout, že 3 hodiny posilovny a zbytek týdne na gauči nikomu ke zdraví nepomůžou. Choďte, hýbejte se a mějte z toho radost! 🌷

Galerie

No items found.