Veganské proteinové tyčinky: které stojí za vyzkoušení?

01/2024

Srovnání 11 veganských proteinových tyčinek.

Najít veganskou proteinovou tyčinku, která bude mít skvělou chuť, vhodné složení a dostatečně vysoký podíl bílkovin, není úplně jednoduché. Ochutnala jsem 11 tyčinek, které se v České republice dají běžně sehnat. Které bych vám doporučila a které ne? Tady je moje osobní srovnání.

Test veganských proteinových tyčinek

Chci žít zdravě. Takže mám jíst proteinové tyčinky?

Rozhodně ne. Bez proteinových tyčinek se určitě obejdete. Ať už chcete hubnout, přibrat, nebo máte jakýkoli jiný cíl, základem jídelníčku by měly být úplně obyčejné základní zdravé potraviny. Proteinové tyčinky, ať už veganské nebo s mléčným proteinem, jsou jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Já bych proteinové tyčinky dokonce ani nedoporučila jako běžnou součást jídelníčku. Většina lidí dokáže úplně v pohodě sníst dost bílkovin z běžného jídla, které by mělo tvořit základ výživové pyramidy každého z nás. Doplňky stravy, mezi které patří i protein, by měly být doopravdy vnímány jen jako doplňky. A proteinové tyčinky bych zařadila ve zmíněné výživové pyramidě ještě o jedno patro výš. Aby totiž taková proteinová tyčinka dobře chutnala, vypadala hezky a měla dobrou konzistenci, musí se smíchat víc přísad dohromady. A na složení se to někdy projeví dost negativně. Samozřejmě existují výjimky, ale to si ukážeme později na konkrétních případech 😊

Kdy je teda vhodné dát si proteinovou tyčinku?

1. Když máte svou oblíbenou a jíte ji čas od času jako sladkost.

To potom ani nemusíte řešit složení. Je totiž úplně jedno, jestli si jednou za měsíc dáte oblíbený dort v kavárně, nebo milovanou proteinovku.

2. Když nemáte možnost sníst plnohodnotné jídlo.

Proteinová tyčinka bude určitě lepší svačina než kobliha z nejbližšího pekařství. Zvlášť pro vegany je jednodušší zbalit si na cestu tyčinku s vyváženým poměrem živin, než v rychlosti míchat do krabičky luštěniny, obilí a ořechy. Ale stále platí, že svačení proteinových tyčinek by němělo být každodenní záležitostí. A pokud proteinové tyčinky chcete jíst pravidelně, zaměřte se na jejich složení.

Složení veganských proteinových tyčinek

Ingredience jsou na obalech potravin seřazeny podle poměru zastoupení v produktu. Takže u proteinových tyčinek hledejte mezi prvními ingrediencemi právě protein. Proto jste si tu tyčinku kouplili 💪😄 Ideální by bylo, kdyby byl protein ve složení na prvním místě. U veganských proteinových tyčinek se s tím ale moc často nesetkáte, protože rostlinný protein má specifickou chuť a výrazně ovlivňuje konzistenci tyčinky. Na prvním místě ve složení proto často najdete datle nebo jiné sladidlo a až pak protein. To je podle mě úplně v pořádku, když vezmeme v úvahu, proč a jak často si tyčinku dáme (body 1 a 2 předchozího odstavce).

Celkově by složení veganské proteinové tyčinky mělo být co nejčistší a co nejkratší. Vyhněte se tyčinkám s glukózovým sirupem (datle a čekanka jsou lepší sladidla) a palmovým olejem. A počítejte s tím, že něčím tyčinka oslazená být musí, aby vám chutnala. Právě proto je dobré si uvědomit, že proteinové tyčinky nejsou dietní a nezhubnete po nich. Jejich kalorická hodnota je často úplně stejná jako u klasických sladkostí. Jejich výhodou v porovnání se sladkostmi může být právě čisté složení s vyváženějším poměrem živin.

Tohle složení je podle mě super: datle, arašídy, hrachový protein, rýžový protein, skořice, vanilka, himalájská jedlá sůl.

A takhle radši ne: glukózo-fruktózový sirup, hořká čokoláda 16 % (kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, kakao, emulgátor sójový lecitin, vanilkový extrakt), izolát sójových bílkovin, invertní sirup, sójové vločky, rostlinný tuk (palmojádrový, palmový, bambucký), krém s příchutí vanilky (cukr, palmový a bambucký olej, emulgátor sójový lecitin, aroma, barvivo E 160c), extrudáty (rýže, emulgátor E 471), akáciová guma, emulgátor řepkový lecitin, aroma, antioxidant směs přírodních tokoferolů,vitaminový premix (kyselina L-askorbová, DL-α-tokoferylacetát, nikotinamid, D-pantotenát vápenatý, pyridoxin hydrochlorid, riboflavin, thiamin mononitrát, kyselina pteroylmonoglutamová, D-biotin, kyanokobalamin), konzervant kyselina sorbová.

Můj názor na vybrané veganské proteinové tyčinky

Veganské proteinové tyčinky porovnání

Na obrázku vidíte všech 11 tyčinek, které jsem si náhodně vybrala k vyzkoušení. Hodnotila jsem jejich složení, uvádím nutriční hodnoty a hlavně to, jak mi chutnaly. Chuť a celkový dojem hodnotím nejvíc 5 body a nutriční hodnoty pro ně nejsou nijak zvlášť důležité. Obsah bílkovin je u testovaných tyčinek až na výjimky podobný, liší se hlavně v poměru sacharidů a tuků, což pro mě není zásadní. Můj dojem je proto naprosto subjektivní a třeba to budete mít jinak. Takže se nechte inspirovat, zkoušejte a ochutnávejte.

PhD Nutrition Smart Plant Bar: Čokoláda/arašídy/karamel

Složení: Obsahuje izolát z hrachového proteinu a malé množství sójového proteinového izolátu. Slazená je vlákninou z kořene čekanky, xylitolem a stévií. Obsahuje spoustu dalších přísad (v porovnání s dalšími tyčinkami zbytešně moc), všechny jsou ale přírodní.

Nutriční hodnoty na 100 g: 404 kcal, 20 g tuků, 12 g sacharidů a 33 g bílkovin.

Můj dojem: Voní po karamelu, ale nechutná po něm. V puse zůstává umělá a prášková dochuť.  Čokoládové křupinky v tyčince jsou super, čokoládová poleva ale není cítít. Boduju 1/5.

PhD Smart plant bar Choc Peanut Caramel

Aktin Vegan Protein Bar: Mandle/jahoda

Složení: Mandle, jahody, datle, fazolový protein, oslazeno čekankou a BIO datlovým sirupem. Krásné čisté složení.

Nutriční hodnoty na 100 g: 396 kcal, 16 g tuků, 31 g sacharidů a 26 g bílkovin.

Můj dojem: Tyčinka je přesně akorát sladká, hodně mandlová a jen trochu jahodová. Je v ní prášková dochuť. Boduju 2/5.

Aktin Vegan Protein Bar: Mandle/jahoda

Superprotein: Arašídy/kakao

Složení: Datlový základ a doslazená stévií, skvělá kombinace hrachového, rýžového, quinoa a chia proteinu. Navíc obsahuje superpotraviny jako goji, acai a maca. Většina ingrediencí je BIO.

Nutriční hodnoty na 100 g: 329 kcal, 4,9 g tuků, 54,9 g sacharidů a 11,5 g bílkovin.

Můj dojem: Nevoní ani moc nechutná jako arašídy a kakao, chuť je sladká a dost stéviová, konzistence spíš jako žvýkačka. Boduju 2/5.

Superprotein: Arašídy/kakao

Bodylab Vegan Protein Bar: Kokos/mandle

Složení: Slazená čekankou, v čokoládové polevě je trochu cukru. V křupinkách je sójový protein. Stejně jako PhD Nutrition má poměrně dlouhé složení, všechny přísady jsou ale přírodní.

Nutriční hodnoty na 100 g: 483 kcal, 30 g tuků, 21 g sacharidů a 22 g bílkovin.

Můj dojem: Styl müsli tyčinky je oproti jiným proteinovým tyčinkám příjemná změna. Krásně voní po kokosu, příjemně křupe. Chuť je hodně kokosová, mandlová moc ne. Boduju 3/5.

Bodylab Vegan Protein Bar: Kokos/mandle

Aktin Vegan Protein Bar: Hořká čokoláda

Složení: Datle, datlový sirup a čekanka na oslazení, fazolový protein a spoustu kakaa. Podíl BIO složek, ve složení není nic zbytečného a ultrazpracovaného.

Nutriční hodnoty na 100 g: 417 kcal, 20 g tuků, 29 g sacharidů a 26 g bílkovin.

Můj dojem: Tyčinka voní sladce čokoládově, konzistence je jemná a trochu sušší. Chuť je výrazně čokoládová, v tyčince křupou mandle. Boduju 4/5.

Aktin Vegan Protein Bar: Hořká čokoláda

Bombus Raw Protein Bar: Kakaové boby

Složení: Jen datle, rýžový protein, kakaové boby a kakao. Super složení bez zbytečností.

Nutriční hodnoty na 100 g: 315 kcal, 5,8 g tuků, 48,6 g sacharidů a 20,8 g bílkovin.

Můj dojem: Krásná kakaová vůně i chuť a křupání kakaových bobů. Tužší konzistence a lehká prášková dochuť. Boduju 4/5.

Bombus Raw Protein Bar: Kakaové boby

Tom Oliver Nutrition Vegan Protein Bar: Čokoláda/pomeranč

Složení: Slazená maltitolem, v pomerančových kouscích je cukr i glukózo-fruktózový sirup. Obsahuje sójový bílkovinový izolát. Delší složení se zpracovanými složkami přírodního původu.

Nutriční hodnoty na 100 g: 349 kcal, 12 g tuků, 37 g sacharidů a 25 g bílkovin.

Můj dojem: Úžasná výrazná pomerančová vůně, na první dojem bezchybná čokoládová chuť, ale následuje lehká prášková dochuť. Konzistence je přesně akorát jemná. Boduju 4/5.

Tom Oliver Nutrition Vegan Protein Bar: Čokoláda/pomeranč

Vive Protein Snack Bar: Lískový ořech

Složení: S organickou hořkou čokoládou, slazená datlemi, čekankou a hroznovou šťávou. S hrachovým a rýžovým proteinem.

Nutriční hodnoty na 100 g: 453 kcal, 28 g tuků, 26 g sacharidů a 21 g bílkovin.

Můj dojem: Krásná oříšková vůně i chuť, měkká a jemná konzistence. Jako bonus obrovské kusy lískových ořechů a výborná čokoládová poleva kolem celé tyčinky. Boduju 5/5.

Vive Protein Snack Bar: Lískový ořech

Vive Protein Snack Bar: Slaný karamel

Složení: Slazená datlemi, čekankou a hroznovou šťávou. S organickou čokoládou.  Obsahuje rýžový a hrachový protein.

Nutriční hodnoty na 100 g: 438 kcal, 26 g tuků, 28 g sacharidů a 21 g bílkovin.

Můj dojem: Krásně křupe (obsahuje celé arašídy) a má dokonale vyváženou sladko-slanou chuť. Jemná čokoládová konzistence a bonus v podobě skvělé polevy po celém povrchu. Boduju 5/5.

Vive Protein Snack Bar: Slaný karamel

Passion Bar: Brownies s malinami

Složení: Datle a erythritol na oslazení, ořechy, mrazem sušené maliny, kakao, hrachový a rýžový protein. Krásné jednoduché složení.

Nutriční hodnoty na 100 g: 444 kcal, 24 g tuků, 35 g sacharidů a 18 g bílkovin.

Můj dojem: Výrazná malinová vůně i chuť. Sladká a zároveň příjemně kyselá díky malinám. Skvělá konzistence a ani známka práškové dochuti. Boduju 5/5.

Passion Bar: Brownies s malinami

Passion Bar: Skořicová rolka

Složení: Datle, arašídy, hrachový a rýžový protein. Nic dalšího zbytečného, jen dochucení skořicí, vanilkou a troškou soli.

Nutriční hodnoty na 100 g: 795 kcal, 15 g tuků, 41 g sacharidů a 20 g bílkovin.

Můj dojem: Nádherná a výrazná skořicová vůně (hned jsem si vzpomněla na Vánoce), jemně sladká a bez náznaku proteinové dochuti. Boduju 5/5.

Passion Bar: Skořicová rolka

Shrnutí

Pokud bych z ochutnaných tyčinek měla vybrat TOP 3, byla by to Skořicová rolka od Passion Bar, Lískový ořech od Vive a na třetím místě Brownies s malinami opět od Passion Bar.

Jako značka mě nejvíc oslovila Passion Bar.  Oběma tyčinkám, které jsem ochutnala, nemám co vytknout a oceňuji jednoduché složení. Přesně tak si představuji ideální proteinové tyčinky – výborné a ze základních surovin. Passion Bar tyčinky se dají koupit přímo na oficiálních stránkách značky a taky na e-shopu Aktin.

A mojí jasnou druhou volbou jsou tyčinky Vive. Tam mě kromě skvělého složení potěšila i úžasná čokoládová poleva. Prodává je opět Aktin a sehnat se dají i na Veganza Store.

Jestli ale dobrou proteinovou tyčinku chcete sehnat v kamenném obchodě, sáhněte po značce Bombus. Tyčinky prodává Lidl, Tesco, Rossman i DM Drogerie.

Která proteinová tyčinka je vaše nejoblíbenější? Dejte mi vědět, ať ji můžu ochutnat 😊

Galerie

No items found.