Chia pudink je stylová kavárenská snídaně u vás doma.

01/2024

Chia pudink zažil v minulých letech obrovský boom a dnes se s ním setkáte v mnoha alternativních a hipster kavárnách. Není se čemu divit, chia pudink totiž chutná skvěle, dodá spoustu energie a spolehlivě na několik hodin zasytí. A ozdobený čerstvým ovocem vypadá prostě úžasně.

Stylovou snídani v podobě chia pudinku si nemusíte dopřávat jen v kavárnách. Není totiž nic jednoduššího, než si tuhle dobrotu přichystat doma. Samotná příprava vám zabere tak 2 minuty, jedno zamíchání po půl hodině a pak už jen 8 hodin čekání. Ideální kombinace minimálního úsilí a maximálního efektu. Aby se vám chia pudink doma povedl, potřebujete dodržet 3 zásady:

chia pudink s kokosovým mlékem a ovocem

1. Správný poměr chia semínek a tekutiny

Když použijete moc semínek a málo tekutiny, vznikne vám místo chia pudinku tuhá hrouda. A v opačném případě zase chia koktejl. Ten taky není špatný, ale jestli chcete chia pudink dál zdobit a třeba si ho vzít s sebou do práce nebo do školy, konzistenci je potřeba vychytat. Mně se osvědčilo použít na jednu porci 2 vrchovaté lžíce chia semínek, 150 ml tekutiny a 1 lžíci tekutého sladidla. Chia pudink vydrží v lednici několik dní, proto si rovnou připravte alespoň dvojitou dávku. Ušetříte čas s přípravou jídla v dalších dnech, nebo se s někým můžete rozdělit 😊

Jakou tekutinu k přípravě chia pudinku použít? Vodu rozhodně ne, protože právě tekutina má za úkol dodat chia pudinku jemnost a plnou chuť. Takže vaše oblíbené mléko je jasná volba. Já doporučuju domácí mandlové, ale mám moc ráda i kokosové z asijského týdne v Lidlu. K oslazení použijte jakýkoli sirup nebo klidně med. Jak vidíte, recept je opravdu variabilní. Proto taky tentokrát neuvádím nutriční hodnoty, jak jste u mě zvyklí. Jen pro orientaci můžete počítat s tím, že 2 vrchovaté lžíce (40 g) chia semínek obsahují 198 kcal, 8 g bílkovin, 8 g sacharidů a 13 g tuků.

2. Čerstvá chia semínka

Možná jste už někdy v minulosti domácí chia pudink zkoušeli, ale i po několika hodinách neztuhnul. Nevěště hlavu a zkuste to znovu, tentokrát se ale ujistěte, že máte čerstvá chia semínka. Dlouhým skladováním se totiž vytrácí jejich schopnost vázat na sebe tekutinu a tvořit kolem sebe gel, který může za typickou konzistenci chia pudinku. A jestli jste přeci jen použili starší chia semínka a pudink netuhne, zkuste do něj přidat další lžíci semínek a znovu pořádně promíchat. S velkou pravděpodobností se vám pudink nakonec povede.

3. Čas na ztuhnutí pudinku

S čerstvostí chia semínek souvisí i doba, kterou pudink potřebuje ke ztuhnutí. Čím čerstvější semínka, tím dřív bude hotovo. Počítejte nejméně se 2 hodinami, ale nejlepší bude, když si chia pudink připravíte večer, do druhého dne ho necháte tuhnout v lednici a ráno jen dozdobíte. To je jistota.

Než se vrhneme na recept, mám pro vás jedno malé varování: chia semínka vám dodají obrovské množství energie a na někoho dokonce působí podobně jako káva. V chia pudinku je navíc semínek poměrně hodně (doporučená denní dávka je 1 polévková lžíce). Proto je lepší vychutnat si ho k snídani nebo během dopoledne. Raději se vyhněte večerním chia dýchánkům, nemuselo by se vám pak dobře spát.

Ingredience

Na 2 porce chia pudinku

Chia semínka

Mléko

Sirup

40 g

300 ml

2 lžíce

Nápady na ozdobení

Čerstvé ovoce

Marmeláda

Dušené ovoce se skořicí

Ovesné vločky

Domácí granola

Ořechy a semínka

Jak na to?

1.

Do velké sklenice odměřte 300 ml mléka (jestli k odměřování chcete použít váhu, bude to přibližně 300 g), přidejte 2 lžíce (20 g) sirupu na oslazení a promíchejte. Přisypte 40 g (4 vrchovaté lžíce) chia semínek a míchejte tak dlouho, aby bylo každé semínko ve sklenici oddělené a obalené tekutinou. Sklenici nechejte půl hodiny stát v pokojové teplotě.

2.

Připravte si 2 uzavíratelné nádoby, skvěle se hodí třeba sklenice od marmelády. Chia pudink ve velké sklenici už začal pomalu tuhnout. Znovu ho promíchejte a rozdělte do připravených nádob. Uložte do lednice minimálně na 2 hodiny, ideálně přes noc.

3.

Až chia pudink ztuhne, ozdobte ho ovocem a domácí granolou.

Galerie

No items found.