Chia pudink zažil v minulých letech obrovský boom a dnes se s ním setkáte v mnoha alternativních a hipster kavárnách. Není se čemu divit, chia pudink totiž chutná skvěle, dodá spoustu energie a spolehlivě na několik hodin zasytí. A ozdobený čerstvým ovocem vypadá prostě úžasně.
Stylovou snídani v podobě chia pudinku si nemusíte dopřávat jen v kavárnách. Není totiž nic jednoduššího, než si tuhle dobrotu přichystat doma. Samotná příprava vám zabere tak 2 minuty, jedno zamíchání po půl hodině a pak už jen 8 hodin čekání. Ideální kombinace minimálního úsilí a maximálního efektu. Aby se vám chia pudink doma povedl, potřebujete dodržet 3 zásady:
Když použijete moc semínek a málo tekutiny, vznikne vám místo chia pudinku tuhá hrouda. A v opačném případě zase chia koktejl. Ten taky není špatný, ale jestli chcete chia pudink dál zdobit a třeba si ho vzít s sebou do práce nebo do školy, konzistenci je potřeba vychytat. Mně se osvědčilo použít na jednu porci 2 vrchovaté lžíce chia semínek, 150 ml tekutiny a 1 lžíci tekutého sladidla. Chia pudink vydrží v lednici několik dní, proto si rovnou připravte alespoň dvojitou dávku. Ušetříte čas s přípravou jídla v dalších dnech, nebo se s někým můžete rozdělit 😊
Jakou tekutinu k přípravě chia pudinku použít? Vodu rozhodně ne, protože právě tekutina má za úkol dodat chia pudinku jemnost a plnou chuť. Takže vaše oblíbené mléko je jasná volba. Já doporučuju domácí mandlové, ale mám moc ráda i kokosové z asijského týdne v Lidlu. K oslazení použijte jakýkoli sirup nebo klidně med. Jak vidíte, recept je opravdu variabilní. Proto taky tentokrát neuvádím nutriční hodnoty, jak jste u mě zvyklí. Jen pro orientaci můžete počítat s tím, že 2 vrchovaté lžíce (40 g) chia semínek obsahují 198 kcal, 8 g bílkovin, 8 g sacharidů a 13 g tuků.
Možná jste už někdy v minulosti domácí chia pudink zkoušeli, ale i po několika hodinách neztuhnul. Nevěště hlavu a zkuste to znovu, tentokrát se ale ujistěte, že máte čerstvá chia semínka. Dlouhým skladováním se totiž vytrácí jejich schopnost vázat na sebe tekutinu a tvořit kolem sebe gel, který může za typickou konzistenci chia pudinku. A jestli jste přeci jen použili starší chia semínka a pudink netuhne, zkuste do něj přidat další lžíci semínek a znovu pořádně promíchat. S velkou pravděpodobností se vám pudink nakonec povede. Chia semínka, která vždy perfektně fungují a vytvoří skvělou pudinkovou konzistenci, kupuju tady: chia semínka.
S čerstvostí chia semínek souvisí i doba, kterou pudink potřebuje ke ztuhnutí. Čím čerstvější semínka, tím dřív bude hotovo. Počítejte nejméně se 2 hodinami, ale nejlepší bude, když si chia pudink připravíte večer, do druhého dne ho necháte tuhnout v lednici a ráno jen dozdobíte. To je jistota.
Než se vrhneme na recept, mám pro vás jedno malé varování: chia semínka vám dodají obrovské množství energie a na někoho dokonce působí podobně jako káva. V chia pudinku je navíc semínek poměrně hodně (doporučená denní dávka je 1 polévková lžíce). Proto je lepší vychutnat si ho k snídani nebo během dopoledne. Raději se vyhněte večerním chia dýchánkům, nemuselo by se vám pak dobře spát.
Chia semínka
Mléko
Sirup
40 g
300 ml
2 lžíce
Do velké sklenice odměřte 300 ml mléka (jestli k odměřování chcete použít váhu, bude to přibližně 300 g), přidejte 2 lžíce (20 g) sirupu na oslazení a promíchejte. Přisypte 40 g (4 vrchovaté lžíce) chia semínek a míchejte tak dlouho, aby bylo každé semínko ve sklenici oddělené a obalené tekutinou. Sklenici nechejte půl hodiny stát v pokojové teplotě. Kvalitní chia, ze kterých pudink zaručeně zthuhne, kupuju tady: chia semínka.
Připravte si 2 uzavíratelné nádoby, skvěle se hodí třeba sklenice od marmelády. Chia pudink ve velké sklenici už začal pomalu tuhnout. Znovu ho promíchejte a rozdělte do připravených nádob. Uložte do lednice minimálně na 2 hodiny, ideálně přes noc.
Až chia pudink ztuhne, ozdobte ho ovocem a domácí granolou.