Jak správně jíst?

01/2024

Jak správně jíst při hubnutí, při sportu, pro zdraví?

Jak správně jíst, aby … dosaďte si, co chcete. Různých odpovědí existuje ještě víc než otázek na tohle téma. Je těžké se v tom vyznat a člověk někdy ani neví, čemu by měl věřit. Někdo doporučuje vysokosacharidovou stravu, někdo je naopak přesvědčený, že strava by měla být založená na tucích. A mohli bychom pokračovat dál. Existuje ale jedna správná odpověď, která platí napříč všemi stravovacími směry a názory. Je to vědomé jedení.

Jak správně jíst? Vědomě.

Chci toho za den stihnout co nejvíc, nemám čas, jsem ve stresu, moje myšlenky jsou neustále někde jinde, než jsem já.

Máte pocit, že je to ukázka vašeho dne? Jestli ano, tak mi nejspíš dáte za pravdu, že nemáte moc času věnovat pozornost jídlu. A možná ani nemáte čas přemýšlet nad tím, že je to problém.

Snídaně v poklusu cestou na autobus, oběd, který zhltnete během práce u počítače nebo večeře, která ve vás zmizí u večerního pročítání zpráv na internetu. Tohle je každodenní realita mnoha lidí, kteří ale zároveň řeší, jak správně jíst.

Jak správně jíst? Nejdůležitější zásada, jíst vědomě.
Jíst správně znamená hlavně jíst vědomě.

Místo přesného počítání makroživin, omezování sacharidů v odpoledních hodinách nebo přerušovaného hladovění se zkuste v první řadě zaměřit na to, abyste se na jídlo soustředili, měli na něj dostatek času a vychutnávali si ho. Všechno ostatní je vyšší level, na který můžete postoupit, až zvládnete základy vědomého jedení.

Následky bezmyšlenkovitého jedení:

1. Může se stát, že toho sníte víc, než jste chtěli. Typickým příkladem je chroupání něčeho dobrého u televize. Najednou je celé balení pryč a vy si toho ani nevšimnete.

2. Brzy máte zase hlad. Když se při jídle nesoustředíte, váš mozek nemá šanci zaznamenat, že jste najedení. Proto vám následně vysílá signály, že chce další jídlo. Reálně ale třeba vůbec jíst nepotřebujete.

3. Jídlo si nevychutnáte. I to nejvýbornější a nejzdravější jídlo snědené bez soustředění si prostě nemáte šanci užít. A to je škoda.

4. Můžete mít problémy s trávením. Jídlo, kterému nevěnujete pozornost, většinou ani pořádně nerozkoušete. A pak vás třeba bolí břicho nebo pálí žáha.

5. Nejíte kvůli hladu, ale z nudy nebo ze smutku. To jsou jen dva z mnoha příkladů emočního jedení. Jídlo je tady ale od toho, aby nám dalo potřebnou energii.

Jak jíst správně při hubnutí, sportu a pro zdraví?

Jak jíst správně v 5 bodech:

1. Vyhraďte si na jídlo čas

I když máte spoustu práce, zkuste si těch 20 minut na oběd najít. Hodně času ušetříte, když si do kanceláře přinesete krabičku s jídlem z domova a nemusíte oběd nikde ve stresu shánět. Až přijde čas, na jídlo si můžete odskočit jen do kuchyňky.

2. Telefon, počítač a televize pryč

Jídlo v práci už jsme probrali, zaměřte se ale taky na to, co děláte během jídla doma. Ideálně jenom jezte. Nekoukejte na seriály, neprojíždějte sociální sítě a nechatujte s kamarády.

3. Zkuste si jídlo hezky naservírovat

Jíst správně kromě jiného znamená jíst i očima. Jídlo, které si hezky narovnáte na talíř, si užijete víc, než jídlo rovnou z hrnce nebo obalu.

4. Přemýšlejte nad chutí, barvou a strukturou vašeho jídla

Aktivním přemýšlením nad tím, co máte na talíři, můžete vědomé jedení skvěle trénovat. Díky tomu pak lépe poznáte, kdy už jste najedení a je čas s jídlem přestat.

5. Uvědomte si, proč jíte

Než cokoli sníte, zkuste se zamyslet, proč to děláte a jestli to stojí za to. Tohle krátké zastavení vás třeba odradí od jedení něčeho, co vlastně ani nechcete.

Jak správně jíst? Místo složitých strategií raději vědomé jedení

Na závěr

Dnešním zamyšlením nad tím, jak správně jíst, jsem vám chtěla předat hlavně to, že důležitější než konkrétní styl stravování, je váš postoj k jídlu. Možná se spoustu vašich problémů s jídlem dá vyřešit úplně jednoduše tím, že ho budete víc vnímat. Přeju vám spoustu radosti z jídla a co nejvíc příležitostí, kdy si ho můžete skvěle užít!

Galerie

No items found.