Plněné datle chutnají přímo svátečně a zaslouží si nějakou speciální příležitost. Já je moc ráda připravuju na Vánoce a když se mě někdo zeptá na moje nejoblíbenější cukroví, hned mám jasno. Křupavá mandle uvnitř sladké datle v kombinaci s hořkou čokoládou je tak skvělá, že by bylo škoda vychutnávat si ji jen o Vánocích. V létě můžete plněné datle uložit do mrazáku, postupně je podle potřeby vytahovat a využít jako osvěžující dezert. Kdyby plněné datle nebyly tak výborné, uskladněné v mrazáku by vám vydržely i několik měsíců. Radši s tím nepočítejte, budou totiž mizet podezřele rychle.
Můžete využít klasické sušené datle, mnohem lepší výsledek ale dostanete s datlemi odrůdy Medjool. Jsou větší, šťavnatější a v obchodech je seženete většinou v míň vysušené podobě, než klasické datle.
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro jednu plněnou datli v čokoládě.
Datle Medjool
Mandle
90 % čokoláda
Kokosový olej
12 ks
12 ks
100 g
1/2 lžičky
Naplnit datle kakaovými boby
Naplnit datle pekanovými ořechy
Do čokolády přidat trochu soli
Každou datli lehce nařízněte v místě, kde byla stopka. Vyndejte pecku a místo ní vtlačte dovnitř datle mandli.
Plněné datle vyskládejte na talíř překrytý pečícím papírem a uložte na 10 minut do mrazáku.
Datle se chladí a máte čas připravit si čokoládovou polevu. Do malého hrnce dejte kokosový olej a zahřívejte na plotně, kterou jste zapnuli na nejmenší možný výkon. Přidejte čokoládu nalámanou na malé kousky a nechte ji rozpustit. Stále míchejte a buďte trpěliví a opatrní, ať čokoládu nepřipálíte. Až se čokoláda propojí s kokosovým olejem, vypněte plotnu.