Tiramisu se tradičně připravuje z mascarpone smíchaným se žloutky, cukrářských piškotů a mandlového likéru. Jestli ale netrváte na italských postupech a chcete si tiramisu připravit ve zdravější bezlepkové verzi plné bílkovin, jste tady správně.
Upéct si na tiramisu vlastní piškot z kokosové mouky není nic složitého a právě díky němu a banánu v krému je celkový výsledek tak trochu exotický. Klidně mu můžete říkat ‚‚Exotické tiramisu‘‘ 🥥🌴🍌. Jestli vám k tiramisu exotika úplně nesedí, oslaďte si krém podle svého klidně obyčejným cukrem.
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé tiramisu. Pokud ho rozkrájíte na 12 kusů, v každém bude 127 kcal, 11 g bílkovin, 8 g sacharidů a 5 g tuků.
Kokosová mouka
Čekankový sirup
Vejce
Silné espresso
50 g
50 g
5 ks
2 tvarohy v papíru
Banány
Kakao
500 g
2 k
2 lžíce
Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh.
V míse promíchejte kokosovou mouku, čekankový sirup a žloutky. Nakoce opatrně přidejte sníh z bílků.
Těsto rozetřete na pečící papír do obdélníku o tloušťce 1 cm a pečte na 170° přibližně 20 minut (až se těsto zpevní a zezlátne, je hotovo). Plech s piškotem vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Vychladlý piškot rozřízněte na poloviny a propíchejte vidličkou. První polovinu položte na dno formy, pokapejte espressem a rozetřete na ni polovinu krému. Pokračujte s druhou polovinou piškotu, zbytkem espressa a druhou polovinou krému. Hotové tiramisu posypejte kakaem a uložte do druhého dne do lednice.
Pro extra rychlou variantu vynechte střídavé vrstvení piškotu a krému. Piškot nerozkrajujte, rovnou propíchejte vidličkou, pokapejte expressem a krém rozetřete v jedné vrstvě. Výsledek bude vypadat jako na fotce.