


Brokolicová omáčka ve zdravé veganské verzi.
Brokolicová omáčka je jídlo pro chvíle, kdy chcete mít uvařeno za 20 minut, neušpinit moc nádobí a zároveň se chcete skvěle a zdravě najíst. Výborná je se soba nudlemi, které jsou taky hotové za chvilku. A protože je fajn mít v jídle i čerstvou zeleninu, můžete je namíchat s nudlemi z cukety, jako to ráda dělám já. Brokolicovou omáčku s přílohou je dobré doplnit ještě o bílkoviny. Vegani si k ní můžou přidat tofu a ostatní třeba balkánský sýr. A navrchu krásně křupe černý sezam. Takhle poskládané jídlo skvěle chutná a dodá tělu všechny potřebné živiny. Tak a teď už pojďme na recept.



Nutriční hodnoty
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství brokolicové omáčky bez přílohy. Pokud ji rozdělíte na 3 porce, v každé bude 128 kcal, 3 g bílkovin, 13 g sacharidů a 5 g tuků.
Připravte si
Na brokolicovou omáčku:
Brokolice i s košťálem | 160 g |
1 malá brambora | 80 g |
1 cibule | 100 g |
1 stroužek česneku | 5 g |
2 velké lžíce hummusu | 60 g |
Citronová šťáva | 1 lžíce |
Sůl, tymián, pepř |
Nápady k servírování:
Soba nudle | |
Cuketové nudle | |
Uzené tofu | |
Černý sezam |
Jak na to?
1.
V hrnci přiveďte k varu přibližně 0,5 l osolené vody. Cibuli, bramboru, česnek a oloupaný košťál brokolice nakrájejte na malé kostky a vložte do hrnce s vroucí vodou.
2.
Po 5 minutách přidejte do hrnce brokolici rozlámanou na malé růžičky a vařte do změknutí.
3.
Hrnec odstavte z plotny, přidejte hummus a koření a rozmixujte tyčovým mixérem. Konzistenci můžete doladit přilitím vody.