Brokolicová omáčka

Brokolicová omáčka ve zdravé veganské verzi. 

Brokolicová omáčka je jídlo pro chvíle, kdy chcete mít uvařeno za 20 minut, neušpinit moc nádobí a zároveň se chcete skvěle a zdravě najíst. Výborná je se soba nudlemi, které jsou taky hotové za chvilku. A protože je fajn mít v jídle i čerstvou zeleninu, můžete je namíchat s nudlemi z cukety, jako to ráda dělám já. Brokolicovou omáčku s přílohou je dobré doplnit ještě o bílkoviny. Vegani si k ní můžou přidat tofu a ostatní třeba balkánský sýr. A navrchu krásně křupe černý sezam. Takhle poskládané jídlo skvěle chutná a dodá tělu všechny potřebné živiny. Tak a teď už pojďme na recept.

Nutriční hodnoty

Kcal

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství brokolicové omáčky bez přílohy. Pokud ji rozdělíte na 3 porce, v každé bude  128 kcal3 g bílkovin, 13 g sacharidů a 5 g tuků.

Připravte si

Na brokolicovou omáčku:

Brokolice i s košťálem160 g
1 malá brambora80 g
1 cibule100 g
1 stroužek česneku5 g
2 velké lžíce hummusu60 g
Citronová šťáva1 lžíce
Sůl, tymián, pepř

Nápady k servírování:

Soba nudle
Cuketové nudle
Uzené tofu
Černý sezam

Jak na to?

1.

V hrnci přiveďte k varu přibližně 0,5 l osolené vody. Cibuli, bramboru, česnek a oloupaný košťál brokolice nakrájejte na malé kostky a vložte do hrnce s vroucí vodou. 

2.

Po 5 minutách přidejte do hrnce brokolici rozlámanou na malé růžičky a vařte do změknutí.

3.

Hrnec odstavte z plotny, přidejte hummus a koření a rozmixujte tyčovým mixérem. Konzistenci můžete doladit přilitím vody.

Diskuze