Plněné datle jsou můj nejoblíbenější dezert. Zamilujete si je i vy.

01/2024

Plněné datle chutnají přímo svátečně a zaslouží si nějakou speciální příležitost. Já je moc ráda připravuju na Vánoce a když se mě někdo zeptá na moje nejoblíbenější cukroví, hned mám jasno. Křupavá mandle uvnitř sladké datle v kombinaci s hořkou čokoládou je tak skvělá, že by bylo škoda vychutnávat si ji jen o Vánocích. V létě můžete plněné datle uložit do mrazáku, postupně je podle potřeby vytahovat a využít jako osvěžující dezert. Kdyby plněné datle nebyly tak výborné, uskladněné v mrazáku by vám vydržely i několik měsíců. Radši s tím nepočítejte, budou totiž mizet podezřele rychle.

Můžete využít klasické sušené datle, mnohem lepší výsledek ale dostanete s datlemi odrůdy Medjool. Jsou větší, šťavnatější a v obchodech je seženete většinou v míň vysušené podobě, než klasické datle.

Plněné datle v čokoládě, uvnitř s mandlemi. Dekorace z květin

Nutriční hodnoty

124
Kcal
2 g
Bílkoviny
15 g
Sacharidy
3 g
Tuky

Uvedené množství živin je přibližné a platí pro jednu plněnou datli v čokoládě.

Ingredience

Na plněné datle

Datle Medjool

Mandle

90 % čokoláda

Kokosový olej

12 ks

‍12 ks

100 g

‍1/2 lžičky

Zkuste ještě

Naplnit datle kakaovými boby

Naplnit datle pekanovými ořechy

Do čokolády přidat trochu soli

Jak na to?

1.

Každou datli lehce nařízněte v místě, kde byla stopka. Vyndejte pecku a místo ní vtlačte dovnitř datle mandli.

2.

Plněné datle vyskládejte na talíř překrytý pečícím papírem a uložte na 10 minut do mrazáku.

3.

Datle se chladí a máte čas připravit si čokoládovou polevu. Do malého hrnce dejte kokosový olej a zahřívejte na plotně, kterou jste zapnuli na nejmenší možný výkon. Přidejte čokoládu nalámanou na malé kousky a nechte ji rozpustit. Stále míchejte a buďte trpěliví a opatrní, ať čokoládu nepřipálíte. Až se čokoláda propojí s kokosovým olejem, vypněte plotnu.

Galerie

No items found.