


Plněné datle jsou můj nejoblíbenější dezert. Zamilujete si je i vy.
Plněné datle chutnají přímo svátečně a zaslouží si nějakou speciální příležitost. Já je moc ráda připravuju na Vánoce a když se mě někdo zeptá na moje nejoblíbenější cukroví, hned mám jasno. Křupavá mandle uvnitř sladké datle v kombinaci s hořkou čokoládou je tak skvělá, že by bylo škoda vychutnávat si ji jen o Vánocích. V létě můžete plněné datle uložit do mrazáku, postupně je podle potřeby vytahovat a využít jako osvěžující dezert. Kdyby plněné datle nebyly tak výborné, uskladněné v mrazáku by vám vydržely i několik měsíců. Radši s tím nepočítejte, budou totiž mizet podezřele rychle.
Můžete využít klasické sušené datle, mnohem lepší výsledek ale dostanete s datlemi odrůdy Medjool. Jsou větší, šťavnatější a v obchodech je seženete většinou v míň vysušené podobě, než klasické datle.



Nutriční hodnoty
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro jednu plněnou datli v čokoládě.
Připravte si
Na plněné datle:
Datle Medjool | 12 ks |
Mandle | 12 ks |
90 % čokoláda | 100 g |
Kokosový olej | 1/2 lžičky |
Zkuste ještě:
Naplnit datle kakaovými boby |
Naplnit datle pekanovými ořechy |
Do čokolády přidat trochu soli |
Jak na to?
2.
Plněné datle vyskládejte na talíř překrytý pečícím papírem a uložte na 10 minut do mrazáku.
3.
Datle se chladí a máte čas připravit si čokoládovou polevu. Do malého hrnce dejte kokosový olej a zahřívejte na plotně, kterou jste zapnuli na nejmenší možný výkon. Přidejte čokoládu nalámanou na malé kousky a nechte ji rozpustit. Stále míchejte a buďte trpěliví a opatrní, ať čokoládu nepřipálíte. Až se čokoláda propojí s kokosovým olejem, vypněte plotnu.
4.
5.
Až budete mít obaleno všech 12 datlí, uložte je na dalších 10 minut zpět do mrazáku. Pak můžete datle vyndat a rovnou sníst, nebo je přemístit do lednice. Klidně je ale nechte v mrazáku a vytahujte postupně, kdykoli na ně dostanete chuť.