Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka je jemná, nadýchaná, voňavá a přitom zdravá. 

Tvarohová bábovka u vás najde využití jako sladká snídaně nebo svačina. A po jednom kousku si nejspíš budete chtít dát další, klidně jen tak. Ozdobená rozpuštěnou čokoládou a čerstvým ovocem vypadá nádherně a chutná ještě líp.

Určitě nezapoměňte předem vyndat tvaroh a vajíčka z lednice. Studené ingredience po smíchání s moukou pokojové teploty způsobí, že bábovka v troubě sice krásně vyběhne, ale ke konci pečení se srazí. Ale když bude mít všechno stejnou teplotu, povede se vám bábovka, na kterou jen tak nezapomenete.

A ještě poslední rada: čím tučnější tvaroh použijete, tím jemnější bábovka bude.

Nutriční hodnoty

Kcal

Bílkoviny

Sacharidy

Tuky

Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celou neozdobenou bábovku. Pokud ji rozkrájíte na 12 kusů, v každém bude  149 kcal7 g bílkovin, 17 g sacharidů a 5 g tuků.

Připravte si

Na tvarohovou bábovku:

Tvaroh ve vaničce500 g
Vejce4 ks
(Kokosový) cukr40 g
Čekankový sirup100 g
Kokosová mouka50 g
Špaldová mouka200 g
Voda50 ml
Citronová šťáva4 lžíce
Prášek do pečiva1 lžička

 

Na ozdobu:

Jak na to?

1.

Tvaroh a vajíčka vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu. 

2.

Formu na bábovku pečlivě vytřete olejem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 170 °C.

3.

Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a dejte ho stranou.

4.

Ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé nadýchané pěny. Pak vmíchejte čekankový sirup, tvaroh a citronovou šťávu.

5.

Do mísy k vyšlehané směsi prosejte špaldovou i kokosovou mouku spolu s práškem do pečiva, přilijte vodu a lehce zamíchejte.

6.

Nakonec do těsta opatrně vmíchejte sníh a nalijte ho do vymazané a vysypané formy na pečení.

7.

Bábovku pečte v předehřáté troubě 80 minut. Pak do těsta píchněte špejlí a sledujte, jestli se na ní přichytily kousky vlhkého těsta. Pokud ne, bábovka je hotová.  Ještě 10 minut ji nechte ve vypnuté a otevřené troubě. Pak bábovku vyndejte z trouby a počkejte dalších 10 minut. Až potom ji opatrně vyklopte.

Diskuze