


Tvarohová bábovka je jemná, nadýchaná, voňavá a přitom zdravá.
Tvarohová bábovka u vás najde využití jako sladká snídaně nebo svačina. A po jednom kousku si nejspíš budete chtít dát další, klidně jen tak. Ozdobená rozpuštěnou čokoládou a čerstvým ovocem vypadá nádherně a chutná ještě líp.
Určitě nezapoměňte předem vyndat tvaroh a vajíčka z lednice. Studené ingredience po smíchání s moukou pokojové teploty způsobí, že bábovka v troubě sice krásně vyběhne, ale ke konci pečení se srazí. Ale když bude mít všechno stejnou teplotu, povede se vám bábovka, na kterou jen tak nezapomenete.
A ještě poslední rada: čím tučnější tvaroh použijete, tím jemnější bábovka bude.



Nutriční hodnoty
Kcal
Bílkoviny
Sacharidy
Tuky
Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celou neozdobenou bábovku. Pokud ji rozkrájíte na 12 kusů, v každém bude 149 kcal, 7 g bílkovin, 17 g sacharidů a 5 g tuků.
Připravte si
Na tvarohovou bábovku:
Tvaroh ve vaničce | 500 g |
Vejce | 4 ks |
(Kokosový) cukr | 40 g |
Čekankový sirup | 100 g |
Kokosová mouka | 50 g |
Špaldová mouka | 200 g |
Voda | 50 ml |
Citronová šťáva | 4 lžíce |
Prášek do pečiva | 1 lžička |
Na ozdobu:
Čokoládová poleva | |
Čerstvé ovoce | |
Ořechy |
Jak na to?
1.
Tvaroh a vajíčka vyndejte alespoň 2 hodiny předem z lednice, aby měly pokojovou teplotu.
3.
Oddělte žloutky od bílků. Z bílků vyšlehejte sníh a dejte ho stranou.
4.
Ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé nadýchané pěny. Pak vmíchejte čekankový sirup, tvaroh a citronovou šťávu.
5.
Do mísy k vyšlehané směsi prosejte špaldovou i kokosovou mouku spolu s práškem do pečiva, přilijte vodu a lehce zamíchejte.
6.
Nakonec do těsta opatrně vmíchejte sníh a nalijte ho do vymazané a vysypané formy na pečení.
7.
Bábovku pečte v předehřáté troubě 80 minut. Pak do těsta píchněte špejlí a sledujte, jestli se na ní přichytily kousky vlhkého těsta. Pokud ne, bábovka je hotová. Ještě 10 minut ji nechte ve vypnuté a otevřené troubě. Pak bábovku vyndejte z trouby a počkejte dalších 10 minut. Až potom ji opatrně vyklopte.