Únava: 5 důvodů, proč jste neustále unavení

01/2024

Únava by neměla být běžnou součástí našeho života.

Únava nás může čas od času potrápit, když málo spíme nebo jsme v období, kdy toho máme prostě moc. V takových případech je nám asi jasné, kde je chyba a co bychom měli zlepšit. Co ale dělat s neustálou únavou, která zdánlivě ani nemá důvod? Zkuste se zamyslet, jestli se vás náhodou netýká některý z následujících 5 důvodů časté únavy:

Únava může mít spoustu důvodů. Kromě nedostatku spánku existují i další důvody, proč jste neustále unavení.

1. Neustále nové podněty

Hned po probuzení zkontrolujete sociální sítě, cestou do práce vám do uší hraje super podcast, v kanceláři máte jako kulisu puštěné rádio s informacemi o novinkách ze světa, odpolední výběh si bez skvělého playlistu už ani neumíte představit a u večeře ještě zkouknete zajímavá videa na youtube. Zní to jako den využitý na maximum? Tak a teď si představte tu spoustu informací, kterou díky tomu musí váš mozek zvládnout. Přeinformovanost a neustále zaměstnaná hlava může být jediným, ale podstatným důvodem vaší únavy. Zkuste nevyplňovat každou volnou chvilku nějakou aktivitou a prostě jen buďte sami se sebou. Čas na urovnání myšlenek, ticho, přemýšlení o životě a o „ničem“ je důležitější, než se zdá.

2. Elektronika před spaním

Umělé světlo, které vyzařuje display vašeho telefonu, počítačový monitor a televize, vám rozhodně energii nedodá. Používání elektroniky ve večerních hodinách narušuje tvorbu hormonu melatoninu, který potřebujete pro kvalitní spánek. Hodně lidí kvůli používání elektroniky nemůže usnout, ale pozor byste si měli dát i v případě, kdy s usínáním nemáte problém. Nejde jen o to, abyste usnuli, ale také o to, abyste se vyspali dobře. Nepochopitelná únava po 8 hodinách spánku může souviset se zdánlivě neškodým večerním sledováním filmů. Zkuste si místo toho přečíst knížku a uvidíte, že se následující den budete cítit líp.

Jestli vás téma vlivu světla na naše zdraví zajímá víc do hloubky, poslechněte si tenhle podcast.

3. Chybí vám příroda

Jestli žijete ve větším městě, chvilka v přírodě je pro vás možná sváteční záležitost. Pak vás ale většinu času obklopují vydlážděné ulice, obchodní domy a betonová šedivá. A věřte nebo ne, i tohle má vliv na vaši únavu. Naopak procházka lesem může s vaší energií udělat divy.

Slyšeli jste o „lesní terapii“? Není to žádný ezoterický směr, který vám bude doporučovat objímání stromů, ale metoda z 80. let založená na výzkumu japonských vědců. Závěr výzkumu je jasný:

Lidé, kteří pravidelně tráví čas v přírodě, jsou šťastnější a zdravější.

Jestli máte les daleko, vydejte se ve všední den alespoň do parku. Vědci potvrzují, že i to se počítá 🙂

4. Málo komplexních, nebo moc jednoduchých sacharidů

Sacharidy (cukry) mají moc s naší energií pořádně zamávat. Pokud se ve snaze o hubnutí vyhýbáte přílohám, může to být důvodem vaší únavy i přes to, že celkově přijímáte z jídla dostatek energie. Sacharidy jsou základním palivem pro náš mozek. Někdo i při jejich omezení funguje skvěle, někdo je ale nesoustředěný, unavený a točí se mu hlava. Přidejte si do jídelníčku trochu rýže, ovesných vloček nebo brambor a možná bude únava pryč.

Co ale rozhodně nepotřebujete? Nadmíru jednoduchých cukrů ze sladkostí, sirupů, ale i medu a ovoce. V malém množství určitě ničemu neuškodí. Jestli ale sladkosti využíváte jako prostředek k nakopnutí, budete jako na houpačce a po odeznění přívalu energie vás čeká vlna únavy.

5. Nedostatek železa ve stravě

Nevysvětlitelná únava může pramenit z nedostatku železa v krvi. Železo je potřebné ke tvorbě hemoglobinu, který zajišťuje přenos kyslíku z plic do buněk celého těla. Nejčastějším projevem nedostatku železa je právě únava.

Železo najdete jak v živočišných, tak v rostlinných potravinách. Vstřebatelnost železa z rostlinných zdrojů je ale mnohem nižší. Takže vegetariáni a vegani pozor, železa potřebujeme sníst mnohem víc než lidé, kteří jedí maso.

Na závěr

Někdy stačí chovat se k sobě ohleduplně a únava sama zmizí. Není ale dobré si únavy nevšímat, může být totiž projevem onemocnění. Pokud trpíte extrémní únavou nebo máte podezření, že s vámi něco není v pořádku, zajděte si k doktorovi. A když budete mít potvrzeno, že jste zdraví, pusťte se do boje s únavou pomocí úpravy vašeho životního stylu. Přeji mnoho radosti a energie do života!

Galerie

No items found.