Brokolicová omáčka ve zdravé veganské verzi.

01/2024

Brokolicová omáčka je jídlo pro chvíle, kdy chcete mít uvařeno za 20 minut, neušpinit moc nádobí a zároveň se chcete skvěle a zdravě najíst. Výborná je se soba nudlemi, které jsou taky hotové za chvilku. A protože je fajn mít v jídle i čerstvou zeleninu, můžete je namíchat s nudlemi z cukety, jako to ráda dělám já. Brokolicovou omáčku s přílohou je dobré doplnit ještě o bílkoviny. Vegani si k ní můžou přidat tofu a ostatní třeba balkánský sýr. A navrchu krásně křupe černý sezam. Takhle poskládané jídlo skvěle chutná a dodá tělu všechny potřebné živiny. Tak a teď už pojďme na recept.

Brokolicová omáčka se soba nudlemi

Nutriční hodnoty

385
Kcal
3 g
Bílkoviny
40 g
Sacharidy
16 g
Tuky

Uvedené množství živin je přibližné a platí pro celé množství brokolicové omáčky bez přílohy. Pokud ji rozdělíte na 3 porce, v každé bude 128 kcal, 3 g bílkovin, 13 g sacharidů a 5 g tuků.

Ingredience

Na brokolicovou omáčku

Brokolice i s košťálem

1 malá brambora

1 cibule

1 stroužek česneku

2 velké lžíce hummusu

Citronová šťáva

Sůl, tymián, pepř

160 g

80 g

100 g

5 g

60 g

1 lžíce

Nápady k servírování

Soba nudle

Cuketové nudle

Uzené tofu

Černý sezam

Jak na to?

1.

V hrnci přiveďte k varu přibližně 0,5 l osolené vody. Cibuli, bramboru, česnek a oloupaný košťál brokolice nakrájejte na malé kostky a vložte do hrnce s vroucí vodou.

2.

Po 5 minutách přidejte do hrnce brokolici rozlámanou na malé růžičky a vařte do změknutí.

3.

Hrnec odstavte z plotny, přidejte hummus a koření a rozmixujte tyčovým mixérem. Konzistenci můžete doladit přilitím vody.

Galerie

No items found.