Skupinové lekce cvičení v Benátkách nad Jizerou

01/2024

Intervalový trénink v Benátkách nad Jizerou - cvičení, které budeš chtít vyzoušet i ty!

Na skupinových lekcích cvičení v Benátkách nad Jizerou se scházíme už víc než 1,5 roku. Máme za sebou 2 sezóny od jara do podzima, kdy lekce probíhaly venku. Doufám, že několik venkovních tréninků u benáteckého fotbalového stadionu ještě zvládneme. S nadcházejícím podzimem se ale přesuneme do sokolovny. Myslím, že je to hezká příležitost si naše lekce intervalového tréninku pod širým nebem shrnout.

skupinové lekce cvičení Benátky nad Jizerou

Intervalový trénink? To musí být šílený!

A představ si, že vůbec ne. :-) I když se to podle názvu na první pohled nezdá, lekce začátečníkům naopak z celého srdce doporučuji. Mám to mnohokrát potvrzené od "mých holek", které chodí pravidelně. Na první lekci většinou přicházely s lehkou obavou v očích, odcházely ale s úsměvem a hláškou, že příště jdou zas! A po pár lekcích byly nadšené, že už cítí zlepšení kondice, namožené svaly zesílily a jsou vidět první změny na postavě. Mým cílem je vnést do skupinových lekcí individuální přístup, takže jsou si všichni jistí, že cvičí správně. Druhý den po tréninku proto bolí to, co má, ale bedra a kolena jsou v pohodě.

Skupinové lekce s prvky osobního tréninku

Kouzlo intervalového tréninku je právě v jeho variabilitě. Ať přijde úplný začátečník nebo profi sportovec, každý odchází z lekce s pocitem, že si skvěle zacvičil. Cvičíme v časových oknech o délce 45 vteřin a je na každém, jestli za tu dobu udělá 5 nebo 50 opakování. V tom se lekce podobá kruhovému tréninku, ale je tady jedna obrovská výhoda: všichni cvičí stejný cvik. Já jako trenérka mám proto možnost detailně vysvětlit správné provedení, ukázat varianty podle obtížnosti a všechny účastníky obejít a poradit, jak na to ještě lépe. Nikomu se proto nestane, že by cvičil "bez dozoru" a nevěděl, co přesně má dělat.

skupinové lekce cvičení Benátky nad Jizerou

Kdy a kde jsme přes léto cvičili? A jak to bude dál?

I přes léto jsme se drželi pravidelných lekcí dvakát týdně. Úterky a čtvrtky od 17:45 do 18:45 jsou prostě naše! Hezké počasí láká ven, a já se tomu rozhodně nebráním. Pohyb na čerstvém vzduchu je pro zdraví ještě přínosnější než cvičení v hale. Scházeli jsme se proto ve stínu na louce u benáteckého fotbalového stadionu. Někdy to bylo napínavé do poslední chvíle, protože jsme vyhlíželi déšť a odhadovali, jestli nám to venku vyjde nebo ne. Sokolovna ale byla vždycky v záloze. Když se za touhle letní sezónou ohlédnu, mám obrovskou radost, protože 95 % lekcí jsme opravdu odcvičili venku. Kdo chodil pravidelně, měl od začátku května do konce září víc než 40 hodinových příležitostí zacvičit si na čerstvém vzduchu. A to je už pořádné číslo, že? :-)

Intervalové tréninky budou probíhat venku i dál, dokud nás tma a zima nezaženou do sokolovny. Tam na nás ale čekají zase jiné výhody. Je totiž možné půjčt si podložku na cvičení, činky a další vybavení, takže nebude potřeba toho s sebou moc nosit a já už se nemůžu dočkat, až začnu sestavovat tréninky ještě pestřejší!

skupinové lekce cvičení Benátky nad Jizerou

A co na těch skupinových lekcích teda děláme ...

O pestré tréninky jsme samozřejmě neměli nouzi ani přes léto. :-D Lekci vždycky uteče rychlostí blesku, protože cviky se nikdy neopakují, hodina je dynamická a plná energie. Střídáme cviky na posílení rukou, zad, nohou i středu těla. Do toho se taky pořádně zadýcháme u kondičních cviků a před pauzou mezi jednotlivými sadami cviků trénujeme angličáky. Těch se většinou ze začátku všichni děsí, ale mám na výběr několik variant, takže je na sebe nakonec každý hrdý, že TO TAKY DAL! Někdy cvičímě s činkami, někdy jen s vlastní vahou a do sokolovny se moc těším i na další vybavení jako expandéry, malé míče, bosu a další pomůcky.

A co tam teda celou hodinu děláme? Pořádně si mákneme, to už je ti asi jasné... ale krom toho se pokaždé i zasmějeme, protože pohoda a příjemná atmosféra je pro mě na skupinových lekcích moc důležitá. Před každým tréninkem nechybí zahřátí a mobilita, na konci je krátké zklidnění a protažení. Moje lekce jsou prostě komplexní trénink, který jednou zkusíš a už nechceš jinak. Když budeš chtít, dáš do toho všechno a když zrovna nebudeš mít svůj den, zvolníš tempo a zůstaneš u základních variant cviků.Druhý den po cvičení mi chodí takovéhle zprávy, které mi vždycky udělají velkou radost:

skupinové lekce cvičení Benátky nad Jizerou
skupinové lekce cvičení Benátky nad Jizerou
skupinové lekce cvičení Benátky nad Jizerou

Můžeš se přidat i ty

Lekce jsou vhodné pro všechny, bez ohledu na věk a úroveň fyzické kondice. Cvičení můžeš přizpůsobit svým možnostem a potřebám. Pokud jsi začátečník, začneš pomaleji a postupně budeš zvyšovat intenzitu. Všechno ti ukážu a vysvětlím. A jestli se naopak činek, angličáků, dřepů ani výdrže v planku nebojíš, přijď taky. Ukážu ti varianty cviků, které budou výzva i pro tebe a uvidíš, kam svůj trénink můžeš posunout dál.

Pokud nemáš hlídání pro děti, vezmi je s sebou. Na venkovních lekcích byli všichni malí trenéři, kteří dorazili, moc spokojení. A zábavu pro ně najdeme i v benátecké sokolovně. Jsou tam nafukovací míče a pěnové prolézačky, které si děti mohou půjčit. Vzít děti na cvičení má navíc jednu velkou výhodu. Přirozeně jim tím ukážeš, že cvičit a starat se o sebe je důležitá součást života. Znáš latinské přísloví "Slova přitahují, příklady táhnou."?

Další informace o cvičení a možnost přihlášení najdeš tady.

Za dobu co skupinové cvičení vedu, se tam vytvořila moc milá parta. Už se trochu víc známe, většinou si tykáme a když je před a po lekci chvilka času, prohodíme pár vět. Já mám ale největší radost z toho, že vidím, jaká na lekcích panuje pozitivní atmosféra a podpora nejen ode mě, ale i od holek k sobě navzájem. Nikdo se neporovnává s ostatními, jestli cvičil víc nebo míň, fandíme si, radujeme se z úspěchů a zlepšujeme se. Přijď cvičení vyzkoušet a uvidíš, že to není jen obyčejná skupinovka.

skupinové lekce cvičení Benátky nad Jizerou

Galerie

No items found.